Startsida - Nyheter

”Anmäl dina vänner”

– Vi lever i en tystnadskultur kring mäns våld mot kvinnor. Det går inte en dag utan att minst en artikel i någon av de stora tidningarna handlar om någon kvinna som blivit utsatt för våld, och ofta är beskrivningarna av hur övergreppet gått till väldigt detaljerade. Vilka kläder hon hade, var hon befann sig och ifall hon gjort motstånd. Men samtidigt är det extremt sällan som det skrivs någonting alls om de som utför övergreppen. Där är det tyst.

Så sammanfattade journalisten och författaren Maria Sveland situationen när hon talade på den feministiska tribunal som ägde rum i Stockholm i helgen.

Denna snedvridna fokusering på den som utsätts och osynliggörandet av förövaren är det inte bara Maria Sveland som lagt märke till. Stockholms tjejjour, Sollentuna tjejjour och den antirasistiska och feministiska föreningen System3, genomförde i helgen en gemensam aktion under rubriken ”Var är förövarna?” med syftet att sätta fokus på just förövarna.

– Det saknas en debatt om vem som våldtar och varför. Det vill vi förändra. Vi vill se ett aktivt arbete hos skolan, rättsväsendet, vården och andra samhälleliga instanser där maskulinitetsnormer med våldsutövning som centralt uttryckssätt belyses och problematiseras.

Detta säger Malin Meissner från Sollentuna tjejjour och en av arrangörerna av manifestationen.


Olika karaktärsdrag som kan identifiera en våldtäktsförövare.


– Ansvaret ligger på hela samhället. Hur media väljer att vinkla och förmedla övergrepp. Hur skolor gång på gång misslyckas, många unga tjejer kan vittna om hur de inte blir tagna på allvar när de blivit sexuellt trakasserade och utnyttjade av sina klasskompisar eller pojkvänner.

På Södermalmstorget i Stockholm där aktionen äger rum är det full aktivitet. Ungefär 25 deltagare, mestadels män i spridda åldrar och med stor mångfald i klädkod, står och delar ut flygblad. Samtliga med texten ”Våldtäktsförövare?” fastnålad på ryggen. Arrangörerna hade hoppats på minst dubbelt så många statister, och det är slående att det bland deltagarna är så stor representation av kvinnor. Senaste statistiken från BRÅ visar att 98 procent av alla förövare är män. I aktionen här är närmare en femtedel av de presumtiva förövarna kvinnor.


Malin Meissner från Sollentuna tjejjour.


Malin Meissner tycker inte det är konstigt att det varit svårt att hitta manliga deltagare att representera förövare:

– Män blir vanligen inte ihopkopplade som grupp utan ses som helt oberoende individuella människor med unika egenskaper och positioner. Det blir därför väldigt känsligt för män att representera förövare, eftersom de generellt sett har svårt att se utanför sig själva, och det blir stigmatiserande att målas ut som att ”just jag är våldtäktsman”.

Simon Svensson, en av dem som vågat ta steget och representera en presumtiv förövare, instämmer:

– Det kan vara obehagligt att sticka ut som förövare, med rädsla för att i efterhand få repressalier, antingen genom att utpekas som förövare av förbipasserande, eller också genom att utsättas för hot för att ha väckt frågan om att sätta fokus på förövarna. Denna aktion är inte populär bland dem som vill att fokus, skulden och skammen, förblir hos dem som utsätts.


Simon Svensson i samtal med förbipasserande.


Helgens aktion är en del av den kampanj som inleddes under Almedalsveckan, med aktionen ”nominera dagens lammkött” där syftet var att uppmärksamma hur sexuella trakasserier på Internet spreds och återskapades runtom i landets skolor.

– Det vi kunde konstatera är att den gemensamma faktorn både vad gäller sexuella trakasserier på nätet och vid våldtäkter, så läggs skulden och skammen hos den som blir utsatt. Fast så ska det ju inte vara. Problemet är inte vad de utsatta kvinnorna gör eller inte gör, problemet är de maskulinitetsnormer som legitimerar att män tar sig rätten till kvinnors kroppar.

Malin Meissner och de andra arrangörerna menar att vi alla, istället för att ge tips till tjejerna, ska lägga över ansvaret på männen. Några enkla tips: respektera ett nej, drick måttligt med alkohol och anmäl dina vänner ifall de begår övergrepp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV