Startsida - Nyheter

Katarzyna Kozyra till Sverige

Stockholms Kulturhus visar under hösten en utställning av den polska konstnären Katarzyna Kozyra. Kozyra är en av de främsta feministiska konstnärerna i Östeuropa. Nu visas hennes verk i en stor utställning i Sverige.

Kozyras konst skildrar ämnen som berör och utmanar, såsom samhällsfrågor, kulturella tabun och stereotyper. Sociala koder och identifikation behandlas och även hur vi ser på oss själva och våra kroppar.

Temat till utställningen på Kulturhuset är roller och identitet. Utställningen består av installationer, videoverk och fotografier från mitten av 1990-talet fram till i dag.

Bland annat kommer hennes verk Men’s Bathhouse att visas. Förklädd till man besökte konstnären badet på Gellert Hotell i Budapest och filmade med dold kamera. Resultatet blev en videoinstallation som behandlar föreställningar om manlig respektive kvinnlig nakenhet, frågor om moral och det privata och om könsfördomar. Verket fick hederspriset på Venedigbiennalen när det visades där 1999.

Vernissage till utställningen ”I konsten blir drömmar verklighet” är på lördag 29 september. Utställningen visas till den 6 januari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV