Startsida - Nyheter

Kritiker saknar jobb och välfärd i regeringens budget

Sänkt bolagsskatt, forskning och infrastruktur är de centrala prioriteringarna i regeringens höstbudget. Enligt finansminister Anders Borg, som presenterade budgeten på torsdagsmorgonen, syftar dessa prioriteringar till att öka tillväxten och motverka arbetslösheten.

Den sänkta bolagsskatten beräknas kosta 16 miljarder kronor totalt och belasta statskassan med 8,33 miljarder under 2013. Som jämförelse vill regeringen kommande år satsa 220 miljoner på området sjukvård och omsorg och 780 miljoner på ekonomiskt utsatta (bland annat genom höjd grundnivå i föräldrapenningen).

Fackförbundet Kommunal skriver i ett pressmeddelande att regeringen verkar ha glömt välfärden.

– Jag ser i princip inga satsningar på äldreomsorgen, där de stora tillgänglighets- och kvalitetsbristerna är kända, säger Annelie Nordström, Kommunals ordförande, som bland annat efterlyser statliga satsningar på fler äldreboenden och stärkt bemanning inom äldreomsorgen.


"Gynnar banker och storföretag"

Kommunal är också kritiska till att regeringen saknar en analys av hur många jobb dess storsatsning på sänkt bolagsskatt kan leda till.

En liknande kritik framför Vänsterpartiet, som i ett pressmeddelande skriver att regeringen saknar tydliga investeringar för nya jobb och inte heller tar ansvar för välfärden.

– Regeringen har valt sida. Den klart största reformen, sänkt bolagsskatt, gynnar bankerna och storföretagens ägare men leder inte till fler jobb. Bankerna verkar vara långt mer prioriterade än arbetslösa ungdomar med tanke på storleken på reformen, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Större satsningar på jobb efterlyste även LO, vars ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sammanfattade sin kritik av regeringens budget med orden "noll jobb". Även Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, menade att budgeten har alltför svagt fokus på jobb. Hon välkomnade dock regeringens satsning på forskning. Miljöpartiet ansåg att regeringen prioriterat bort miljön och dessutom presenterat en glädjekalkyl, vilket även var en kritik Magdalena Andersson framförde.


Jämställdhet nämndes inte

Förutom de tidigare nämnda satsningarna innehöll budgetpropositionen bland annat ett förslag för minskad arbetslöshet bland ungdomar. Paketet beräknas kosta 8,1 miljarder under 2013-2016. För samma period föreslår regeringen också 3,9 miljarder kronor för att förbättra mottagandet och möjligheterna till arbete för utrikes födda, 2,3 miljarder för att motverka långtidsarbetslöshet och 1,15 miljarder till sänkt skatt för pensionärer.

Hur regeringens budget påverkar jämställdheten mellan kvinnor och män var inget som Anders Borg nämnde under sin 30 minuter långa presskonferens på torsdagsmorgonen. Lena Sommestad (S) kritiserade tidigare i veckan regeringen för att bedriva en politik som ökar ojämställdheten. I en debattartikel i Aftonbladet skriver hon bland annat: "De ekonomiska klyftorna mellan män och kvinnor har ökat, inte minskat, sedan regeringsskiftet 2006. Det är ett resultat av en politik som ensidigt premierar förvärvsarbete utan hänsyn till att kvinnor i dag utför huvuddelen av samhällets obetalda arbete."


Feministiskt Perspektiv återkommer med feministiska kommentarer på höstbudgeten. Vad tycker du om budgeten? Mejla [email protected]

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV