Startsida - Nyheter

#femtrib: Det kommer mera

Tribunalen är över. Hur känns det?

– Det har varit en lärorik resa detta, på många olika sätt. En process - både kring praktiska delar av arrangemanget - och hur vi strategiskt ska nå ut för att kunna trigga igång ett stelbent debattklimat. Vi efterlyser en mer mångsidig politisk debatt. I dagsläget är det politiska samtalet och medieutrymmet snävt. Jag är övertygad om att den politiska arenan klarar att behandla fler frågor samtidigt. Feminismen går till botten med maktfrågorna i samhället, sammanvävningen av kön, klass, etnicitet och sexualitet. Jämställdhet och jämlikhetspolitik handlar om makt och dess strukturer. De frågorna är vi många som vill se prioriterade i samhällsdebatten. Och jag är stolt över att det här evenemanget äntligen blev av! Glad att ha fått arbeta tillsammans med så många kunniga och engagerade feminister. Det har varit en ynnest att få vara med på ett hörn.


Varför valde ni att vara på hotell Rival?

– Det ska jag berätta genom att citera Anna-Klara Bratt: "Tack vare feminismens stöttare Benny Andersson fick vi hålla till på anrika Rival med professionella vakter, ljud- och ljuspersonal och loge med frukt och luftkonditionering - alldeles gratis. Inte i en skokartong i botten av en sjö." Vi skulle helt enkelt inte haft råd att vara där överhuvudtaget om det inte vore för Benny. Ibland är det skönt att och få sitta i sköna fåtöljer och inte behöva trängas ihop på ett ABF-hus. Särskilt under ett så långt tolvtimmars sittpass som det var i söndags. Dessutom är Rival tillgängligt och har hörselslinga. Tack vare allt detta kunde vi ha en progressiv avgift på från 100 kronor för hela tribunaldagen klockan 11 till 23. Allt det var svårt att tacka nej till för ett arrangemang som har en mycket liten budget.

Vilken var den största utmaningen med att arrangera Feministisk Tribunal?

– Att hålla ihop helheten. Tribunalen gav ett tillfälle att läsa av var feminismen i Sverige står i dag. Politiska förslag, tankeväckande analyser och kunskap fanns på programmet. Vi har verkligen försökt göra vårt bästa utifrån de olika förutsättningar vi haft som arrangörer. Evenemanget är något vi har fått arbeta parallellt med vid sidan av våra vanliga liv, arbeten och andra åtaganden. Allas insatser har varit ideella och vi har under en period här haft ett superspäckat tidsschema, alltså inte bara under själva tribunaldagen.


Hur har responsen varit överlag, och har du mött några oväntade reaktioner?

– Responsen har överlag varit väldigt positiv! Jag kan inte säga att jag mött några direkt oväntade reaktioner, än. Många med mig såg verkligen fram emot den här dagen. Vi kommer från skilda håll, med varierande inriktningar och ingångar till de politiska frågorna. Beröringspunkterna är och har varit av skiftande karaktär och nog är vi alla överens om att också feminismen behöver moderniseras. Vad som är ett gott samhälle är något som ständigt måste ifrågasättas, förnyas och omformuleras. Att det finns saker att lära av varandra ser jag inte som ett hinder för den feministiska rörelsen, tvärtom. Konstruktiva mothugg slipar idéerna bättre än konsensus. Det viktigaste är att viljan till förändring finns där. Att vi är uppmärksamma på och bemöter de lärdomar, förslag och initiativ som mynnar ut efter en sådan här idérik dag. Att skärpa de politiska kraven och den politiska debatten är ett viktigt steg inför valet 2014 för att nå ett rättvisare samhälle.


Vad händer härnäst?

– Först ska vi landa lite och ta in alla intryck, uttryck och all respons vi har fått. Utvärdera, inventera och diskutera det hela. Sedan sätter den produktiva processen igång igen. Vi ska se över ramverket och möjligheterna om hur nästa feministiska tribunal kan komma att se ut och ska innehålla. Tanken är att två böcker till med feministiska förslag ska ges ut innan valet. Det ska bli spännande!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV