Startsida - Nyheter

Colombiansk fotbollsklubb gör upp med solkigt förflutet

Den colombianska fotbollsklubben Millonarios erkänner kopplingar till narkotikahandeln under 80-talet. I veckan meddelade klubbdirektören Felipe Gaitán att styrelsen överväger att avstå de två ligatitlarna från 1987 och 1988 på grund att klubben då samarbetade med en narkotikahandlare från den nu upplösta Medellín-kartellen. Det skriver mexikanska nättidningen Sin Embargo.

– Vi känner alla till lagets olyckliga förflutna, och det kommer upp på bordet nu med den nya administrationen, ledningen och transparensen, sade Gaitán på en presskonferens.

Uttalandet har väckt stor debatt mellan fotbollsprofiler, journalister och supportrar. Regeringen har också visat intresse. Bland annat har inrikesministern Fernando Carrillo sagt att han skulle välkomna en sådan historisk gest och undrade vilka som är beredda att följa efter.

Från politiskt håll påpekas också att narkotikapengar infiltrerat många sektorer i samhället och att det skulle behövas en motsvarande generell ursäkt av något slag.

I spelar- och supporterkretsar finns upprörda känslor upprörda. Några från den direkt berörda laguppställningen vill att klubbdirektören ska avgå och har påpekat att andra var lika eller mer infiltrerade av narkotikapengar. Inom den latinamerikanska fotbollsvärlden finns också de som vänder sig mot tanken att det överhuvudtaget ska gå att lämna tillbaka medaljer och titlar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV