Startsida - Nyheter

Pride förbjuds i Belgrad

Den Prideparad som varit planerad att genomföras på lördag i Serbiens huvudstad Belgrad har, för andra året i rad, blivit förbjuden av myndigheterna. Beskedet kom under onsdagen från landets inrikesdepartement, som hänvisar till säkerhetsskäl. Alla andra offentliga sammankomster på den planerade paraddagen har också förbjudits.

- Det är djupt sorgligt att Pride i Belgrad har stoppats av myndigheterna även denna gång. Prideparader är ett lackmustest på frihet och respekt för mänskliga rättigheter i Europa. År 2012 borde minoriteters rättigheter, yttrandefrihet och mötesfrihet vara totalt självklart i länder som är EU-medlemmar eller ansöker om att bli det. Jag reser till Belgrad ändå fredag och lördag på officiellt besök, där jag ska träffa HBT-aktivister på plats, säger EU-minister Birgitta Ohlsson som skulle ha varit huvudtalare i en presskommentar.

– Det är mycket bekymmersamt att myndigheterna väljer att gå de homofober i Serbien som krävt att arrangemanget ska stoppas till mötes. Bland annat har högerextrema grupper och representanter för den serbisk-ortodoxa kyrkan krävt detta och de serbiska myndigheterna har helt accepterat dessas argument, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund i ett pressmeddelande.

RFSL säger i samma pressmeddelande att de nu hoppas att den planerade närvaron av en lång rad internationella gäster i Belgrad, bland andra flera europaparlamentariker och Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson, kan påverka de serbiska myndigheterna att ändå låta en parad äga rum och garantera dess säkerhet.

– Vi utgår ifrån att de serbiska myndigheternas ovilja att försvara mötesfriheten för alla annars kommer att vägas in i den pågående beslutsprocessen inom EU gällande att öppna upp för förhandlingar om EU-medlemskap med Serbien, fortsätter Ulrika Westerlund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV