Startsida - Nyheter

Kicka fotboll mot rasism

Tumba Kicken tog form 2009 och har sitt ursprung i IFK Tumbas ”Fotbollens dag”, då främst lag från kommunen har deltagit. Över 70 lag från hela Stockholm deltar i fotbollsturneringen.

Sedan starten har turneringen utvecklats till att ha deltagare även utanför Botkyrka kommun och har på några år vuxit till ett arrangemang med ett besökarantal på mellan 1 500-2 000 personer inklusive spelare, ledare, funktionärer, föräldrar och besökande.

Tumbakicken verkar som en bra mötesplats för att manifestera och skapa engagemang kring frågor om fredlig samexistens och minskade fördomar mellan grupper och områden.


Nolltolerans

Eva Gubbins från IFK Tumba Fotbollsklubb,hoppas att hela arrangemanget ska få folk att blir mer uppmärksamma på ämnet och att man verkligen försöker göra något för ungdomarna inom föreningslivet när det gäller rasism och diskriminering.

– De är vår framtid. Vi måste väcka deras tankar och tala om detta, även i vår moderna tid för det är alldeles för många fortfarande som tycker att det är negativt att vi är olika och det är väl det som vi vill de ska ändra uppfattning om. Alla är olika men det är en tillgång och inget annat, säger hon.

Tumbakicken har förstärkt fokusen på arbetet mot rasism och diskriminering med projektet ”Fotboll mot rasism”, som är ett samarbete mellan IFK Tumba Fotbollsklubb och Botkyrka kommun. Samarbetet är ett konkret sätt att stödja Botkyrkas civilsamhälle i sina ambitioner att bidra till uppfyllandet av kommunens interkulturella strategi.

– Tyvärr finns det spelare och domare blir kallade allt möjligt. Vi har jobbat mycket i IFK Tumba fotbollsklubb med något vi kallar "Tumbamodellen" och i den står det mycket om det här och att alla ska få spela och nolltotlens mot rasism och diskriminering med mera. Den arbetar våra ledare och spelare efter redan från början, säger Eva Gubbins.


Dåligt med flicklag

Nyheten för 2012 är en utställning som skildrar erfarenheter av rasism insamlade från spelare, ledare och föräldrar under Tumbakicken 2011. ”Den färgblinda fotbollen – erfarenheter av rasism” visas på Mångkulturellt centrum den 18-25 oktober där även konferensen ”Fotboll och rasism” arrangeras.


Är det både flicklag och pojklag som deltar?

– Ja, det är det men yvärr inte lika många flicklag, det är visst flera flickcuper någon annanstans i Stockholmsområdet hörde jag.


Hur ser satsningarna ut gällande könen i er förening?

– Vi har just nu alldeles för dåligt med flicklag och försöker få till det men det är inte så lätt, våra grannklubbar har många flicklag och det är svårt att få de att byta klubb när de väl blivit etablerade men det är fokus på det inom styrelsen och klubben - att få fler flicklag som startar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV