Nyheter

Våldtäktsförsök på transkvinna var inte bara misshandel

Göta hovrätt fäller gärningspersonen som överföll en transkvinna för våldtäktsförsök. Fallet uppmärksammades stort i somras, då Örebro tingsrätt med hänvisning till att våldtäkten ändå inte hade kunnat fullbordas istället dömde den 61-årige mannen för misshandel.

RFSL välkomnar domen i ett pressmeddelande.

– Det är mycket glädjande att hovrätten nu ändrar tingsrättens dom och fäller gärningsmannen för våldtäktsförsök och inte misshandel, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

Samtidigt kritiserar RFSL hovrätten, som genom sin argumentering i domen stöder tingsrättens resonemang om att gärningsmannen hade avbrutit sitt våldtäktsförsök om han hade upptäckt hur kvinnas könsorgan ser ut.

– Det är sorgligt att hovrätten fortsätter att sprida föreställningen att transkvinnor skulle löpa mindre risk att våldtas när gärningsmannen upptäcker att de har en penis säger Maria Sundin från RFSL:s förbundsstyrelse.

– Hatbrottsforskningen internationellt pekar tvärtom på att många transkvinnor utsätts för ett än grövre våld och inte sällan med dödlig utgång i dessa sammanhang.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV