Startsida - Nyheter

”Sverige borde stödja Redings kvoteringsförslag”

Styrelsen för UN Women nationell kommitté Sverige uppmanar regeringen att stödja EU-kommissionär Viviane Redings förslag om kvotering till bolagsstyrelser.

I ett uttalande konstaterar de att frågan om könsbalans i de börsnoterade bolagens styrelser diskuterats i Sverige under 13 år och att diskussionen drivit på utvecklingen. Dock anses utvecklingen gå alltför långsam.

Från att ha varit 6 procent kvinnor och 94 procent män i dessa styrelser i slutet av 90-talet är förhållandena nu 23,6 procent kvinnor och 76,4 procent män.

UN Womens arbetar med att öka kvinnors makt med hjälp av den av FN antagna och av Sverige ratificierade Kvinnokonventionen.

Kvotering som verktyg för att öka kvinnors makt lyfts fram i konventionen och styrelsen för UN Women välkomnar att Viviane Reding driver frågan på EU-nivå.

”Vår uppfattning är att kvinnors deltagande, på alla nivåer, inom alla områden är en rättighet, som måste erövras och försvaras. Vi vill med detta uttalande uppmana den svenska regeringen att aktivt stötta förslaget till kvotering av bolagsstyrelser i EU. Vi uppmanar vidare regeringen att, oaktat behandlingen inom EU, driva fram frågan i Sverige!”

Uttalandet är undertecknat av Margareta Winberg, ordförande, UN Women nationell kommitté Sverige

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV