Startsida - Nyheter

Nyheter

Hushållsarbete stoppas under spansk generalstrejk

Feministiska grupper inom den spanska proteströrelsen, de så kallade indignados, kallar till en ny omsorgsstrejk. Det var i våras de först bildade ”omsorgskommandon” för att visa på samhällsvärdet av det arbete som oftast utförs obetalt och oftast av kvinnor. Att detta arbete är ”basen som upprätthåller det kapitalistiska och patriarkala systemet”.

Manifestationen äger rum den 14 november, då generalstrejk utlysts i Spanien. Deltagarna uppmanas att, precis som de gjorde i mars, ge sig ut på gatorna iklädda sitt bästa förkläde, diskhandskar och med hushållsredskap av olika slag i händerna, samt en skylt där det står ”Huelga de Cuidados” (omsorgsstrejk). Tanken är att dagarna innan generalstrejken finnas på gator, marknader, torg och varhelst en chans uppstår för att förklara att den här gången stannar verkligen allt – även omsorgsarbetet.

”Vi ska förklara för folk vad en omsorgsstrejk är och varför den är nödvändig”, skriver de feministiska grupper som samlas under namnet Feminismos Sol 15M, och avslutar med parollerna: ”Organisera dig granne!” ”Du är inte ensam!” ”Generalstrejken kommer att vara feministisk!”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV