Startsida - Nyheter

Forshaga inför rätt till heltid

Socialdemokraterna i Forshaga tog initiativ till Heltidsprojektet som utvecklats sedan våren 2011. När alla etapper är klara kommer heltid i kommunen att vara en rättighet och deltid ett val.

Nya Wermlandstidningen beskriver modellen, som i korthet innebär att de anställda lägger sina egna scheman och sedan är det upp till en bemanningsenhet att ha koll på var det behövs personal och fördela resurserna. Etapp 1 i projektet omfattar äldreomsorg, särskilt boende och hemtjänst, och omfattar 2 av cirka 160 anställda. Etapp 2 (LSS-vård) och 3 (övrig verksamhet) kommer inte att inledas innan den första delen utvärderats.

Forshaga har inspirerats av en rad andra svenska kommuner med liknande arbetssätt vid utformningen av den modell som nu införs i Forshaga:

– Det bygger på solidaritet, alla anställda är med och bidrar på ett eller annat sätt, säger projektledaren Annelie Lövgren.

Kostnaderna för projektet har beräknats till drygt två miljoner kronor per år inledningsvis.

– Men i en förlängning tror vi att det här är en lönsam investering, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Bertil Hagelin (S) till Nya Wermlandstidningen.

Kommunalarbetaren gjorde en kartläggning över de kommuner där de anställda har rätt till heltid i septemper 2011. Och Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin lovade i somras att alla kommuner där partiet har majoritet ska erbjuda rätt till heltid senast 2014. Detta i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 16 november. Då hade drygt var tredje kommun infört eller planerade att införa rätt till heltid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV