Startsida - Nyheter

Nina Hemmingsson får Karin Boye-priset

För 14:e året i rad delar Huddinge kommun ut Karin Boye litterära pris till minne av Karin Boye. Årets litterära pris på 25 000 kr går till serietecknaren, illustratören och poeten Nina Hemmingsson.

– Juryn var rörande överens om att det var Nina Hemmingsson som skulle ha priset i år. Priset går lika mycket till poeten som till serietecknare Nina Hemmingsson, även om det kändes lite extra roligt att med priset kunna uppmärksamma den grafiska romanen som stor och levande konstform, säger Nick Jones, bibliotekschef i Huddinge kommun och juryns sammankallande i ett pressmeddelande.

Nina Hemmingsson är född 1971 och är bosatt i Midsommarkransen utanför Stockholm. Det var först efter avslutade konststudier vid Wiks folkhögskola, Grafikskolan i Stockholm och Konstakademin i Trondheim som hon började teckna serier. Nina Hemmingsson är en feministisk serietecknare och poet med en mycket personlig stil. Hon kämpar mot normalitetsbegreppet och tar upp tabubelagda ämnen som psykiska sjukdomar och kvinnlig sexualitet.

– Jag har läst Karin Boye sedan tonåren och läser fortfarande. Det hon beskriver är det mest angelägna: längtan efter tillhörighet kontra en vägran att begå våld på sig själv. Vad händer med det som hamnar utanför det vi kallar normalt? Sorg och uppror. Kärlek, passion och sex. Jag tycker att hon är otroligt modig och hennes språk är det vackraste. Jag är därför enormt stolt och glad över att få Karin Boyes litterära pris, säger Nina Hemmingsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV