Nyheter

Lagändring vid övergrepp mot barn bra men otillräcklig

I en promemoria ifrån Justitiedepartementet har ändringar i straffbestämmelsen om grovt sexuellt övergrepp mot barn föreslagits. Regeringen tillsatte år 2008 en utredare för att utvärdera tillämpningen av 2005 års sexualreform. Enligt nuvarande lagtext ses ett övergrepp som särskilt grovt om hänsyn inte tagit till barnets ålder, eller om fler än en förgripit sig på barnet. Det ses också som särskilt grovt om övergreppen sker upprepade gånger.

Enligt utredningen är det ovanligt att domstolarna dömer för grovt sexuellt övergrepp mot barn. Därför ger justitiedepartementet nu förslag på vad som kan ändras i lagtexten, så att alltför höga krav inte ställs på vad som får betraktas som grovt.

Ett tillägg är att det ska ses som särskilt försvårande om förövaren står barnet nära, till exempel förälder eller syskon, eller har anförtrotts eller haft tillsyn över barnet. Om gärningspersonen missbrukat sin ställning eller förbrukat ett särskilt förtroende, så ska det tas i särskilt beaktande. För att ytterligare öppna upp, föreslås att det ska ses som särskilt grovt om övergreppet varit av ”allvarligt slag”, istället för som nuvarande lagtext lyder, om gärningsmannen visat ”särskild hänsynslöshet eller råhet”.

SKR välkomnar förslaget på lagändring, men menar också att det inte räcker. I ett remissvar till justitiedepartementet uppmärksammar SKR att lagändringen inte kommer att omfatta personer som frikänns från ansvar när offrets ålder inte varit känd.

Barnombudsmannen, BO, har länge framfört kritik mot lagtexten om grova sexuella övergrepp mot barn. I sitt remissvar välkomnar BO att tillämpningsområdet för grovt sexuellt övergrepp mot barn utvidgas, men upprepar sitt krav på att grova övergrepp mot barn ska rubriceras våldtäkt mot barn.

Eftersom lagändringen medför att rubriceringen grovt sexuellt övergrepp mot barn blir mer omfattande ser BO en ökad risk för att fall som balanserar på gränsen till våldtäkt mot barn bedöms som mindre allvarliga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV