Startsida - Nyheter

Sportjournalistik ur ett feministiskt perspektiv

– Oj, hur lång tid har vi på oss? utbrast Ida Ali Lindqvist och fortsatte: sportvärlden har halkat efter övriga samhället vad gäller jämställdhet, synen på kön och hur man framställer kvinnor. Men även hur man framställer män och kvinnor, människor med olika etnisk bakgrund och hbtq-personer. Framför allt finns det ett enormt motstånd när man lägger fram ett feministiskt perspektiv på sporten och sportjournalistiken.

Alva Nilsson höll med.

– Sporten är en sorts bubbla och jag tror vi alla varit inne i den bubblan. Problemet är att den bubblan är så skyddad, det är därför vi får de här hoten och hånen.

Ida Ali Lindqvist och Alva Nilsson diskuterade hur viktig svensk idrottsrörelse är. Unga fostras in i de kodade normerna, vilket sedan blir en viktig del av deras identitet. Ida Ali Lindqvist berättade om när hon intervjuade Patrik Sjöberg om de sexuella övergreppen han utsattes för av sin tränare.

– Då blev det så tydligt hur idrottsvärlden såg detta som en separat händelse, framhöll hon. Patrik Sjöberg berättade att en av anledningarna till att han inte berättade om övergreppen då, var att han var livrädd att bli sedd som bög. Vi måste börja tala om att det som händer i idrottsvärlden också är en spegling av samhället.

Ida Ali Lindqvist gav också exempel på fotbollsspelaren Anton Hysén som är den enda som kommit ut som homosexuell.

Kvinnor och män framställs också olika, inom sportjournalistiken. Alva Nilsson menade att det är vanligt att kvinnorna blir omnämnda med förnamn, medan män utifrån efternamn. Ida inflikade att kvinnor också i större utsträckning får frågan om hur de förenar mammalivet med idrotten.

– Man frågar inte män hur de förenar pappalivet med idrotten.

Alva Nilsson gav exempel på ett avsnitt ur Sportspegeln. Medan fotbollsspelaren Kosovare Asllani fick gå på mysiga cafeer, spatsera runt i en park, så skildrades hockeyspelaren Erik Karlsson helt annorlunda.

– Med honom var det en omklädningsmiljö, man skulle komma så nära sporten som möjligt, det skulle vara häftigt och coolt och intervjun skulle nästan ske ute på isen. Och jag upplever det som att det är mer seriöst om det är hårt och tufft. Jag tror det påverkar folks inställning till damidrott. Den framställs på ett mycket mjukare sätt.

Ida Ali Lindqvist och Alva Nilsson var överens om att lagidrott skildras på ett annat sätt än enskild idrott. Ida Ali Lindqvist berättade om innebandytränaren som använt sig av spelartaktik om hur en skulle angripa motståndarlaget.

– Det var typ Det här är Petra, henne river vi av kläderna, smiskar henne på rumpan.

Vad som enligt Ida Ali Lindqvist var häpnadsväckande när hon ringde upp tränaren, var att hon möttes av oförståelse från tränaren och av pojkarna som tränades. Även föräldrar gick till försvar för tränaren.

– Då förstår vi hur normaliserat det är, det var en beskrivning för planering av våldtäkt, och man tyckte att det var inte hela världen.

Här kom de in på vad som händer när skandaler avslöjas och hur klubbarna inom herridrotten går ut och sluter upp bakom personen som till exempel förgripit sig på ett barn, eller köpt sex.

– Jag menar inte att vi ska hänga ut personen på Sergels torg. Men vi måste våga ta orden i vår mun och prata om vad det är för brott som begås. Och klubben måste säga ’Vi står inte för det här’, sade Ida Ali Lindqvist.

Ekonomifrågan togs snart upp och Alva Nilsson framhöll att när toppspelaren Zlatan Ibrahimovic tjänar närapå två miljoner i veckan, så tjänar hans motsvarighet Lotta Schelin inte ens en miljon om året.

– Hon har det bra, men är inte i närheten av Zlatan, sade Alva Nilsson och fortsatte prata om damklubbarna som inte tjänar tillnärmelsevis lika mycket som herrklubbarna inom fotboll.

Johanna Andersson frågade om det finns mycket huliganer inom fotbollen.

– Det är en familjetillställning att gå på damfotboll, sade Alva Nilsson. Det finns inga huliganer, fortsatte hon och menade att damer kan läsa spelet på ett annat sätt än herrar. De är inga divor, de är tillmötesgående och snälla och det är inga problem att få intervjuer med dem.

– Och det liggs inte och krälas på gräsmattan, inflikade Ida Ali Lindqvist och framkallade skrattsalvor.

– Gud ja, det glömde jag, utbrast Alva Nilsson.

– Herrarna lägger mycket tid på att ligga och åma sig och verkar ha när döden-upplevelser, sade Ida Ali Lindqvist. Även om filmning tyvärr också börjar komma inom damfotbollen så är det en jättestor skillnad där.

Alva Nilsson berättade om hur hon under förra sommar-OS följde twitterflödet när damerna spelade fotboll och hur mansgrisiga de var.

– Så jag tog de kommentarerna och applicerade dem på herrfotbollen. Och det var väldigt effektivt.

Alva Nilsson berättade om hur hon skrev ”Alla som spelar herrfotboll är bögar.” och ”Män kan inte spela fotboll, de bara ligger i en hög.”

– Det var på en låg nivå, men det var effektivt, fastslog hon.

Ida Ali Lindqvist sade att den som är feminist, mörk och kvinna blir en attackerad utifrån sitt kön och sin hudfärg. Hon menade att alla sportjournalister får ta emot hot och hat, men de ser olika ut beroende på om journalisten är en man eller en kvinna. En man ur publiken frågade om det ses som hotfullt att feminister uttalar sig om sport. Svaret blev unisont:

– Ja!

Ida fortsatte.

– Vi får höra att vi inte kan någonting, att vi ska hålla oss på vår kant. Men det har också fått en förändring och jag tror Feministiskt Perspektiv gjort en hel del. Vi blir inkallade till debatter och radio, så det kanske börjar luckras upp.

Mot slutet av föreläsningen uppmanades panelen att berätta om vad de ansåg är den viktigaste förändringen att göra inom idrotten.

– Sluta glorifiera herridrotten, tyckte Alva Nilsson.

– Synliggör normer och strukturer, ansåg Ida Ali Lindqvist.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV