Startsida - Nyheter

Fristående satsning på haverikommissioner

Förra veckan skrev Feministiskt Perspektiv om kvinnojourernas missnöje med Socialstyrelsens tolkning av uppdraget om haverikommissioner. Istället för en haverikommission vid varje mord, som var kvinnojourernas önskemål, har genomförs dödsfallsutredningar som ska användas i en samlad bedömning och presenteras för regeringen vartannat år.

Nu tillsätter Tryggare Sverige haverikommissioner, så som kvinnojourerna tänkt sig, och en av experterna blir Angela Beausang, ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks.

Syftet med expertgruppen är att kartlägga och reda ut hur aktörer och myndigheter som kvinnan varit i kontakt med, agerat. Detta för att sedan reda ut vad de kan förbättra.

– Om vi vill att kvinnor som utsätts för mäns våld ska polisanmäla och söka stöd måste samhället visa att det tar deras rädsla på allvar, skriver Magnus Lindgren,
 Stiftelsen Tryggare Sverige, och Angela Beausang i en debattartikel på Roks hemsida.

I många fall har kvinnan både polisanmält, sökt skydd och har kontaktförbud. Trots det har samhället inte lyckats skydda kvinnan, då hon dödats.

– Det var det här vi ville ha, och det är den här frågan vi har drivit i så många år, säger Angela Beausang i ett pressmeddelande. När vi ser att det inte blir vad vi ville ha från Socialstyrelsen, så glädjer det oss att Tryggare Sverige tar det här initiativet, och att vi får vara en del av det.

Expertgruppen kommer i första hand att granska anmälningarna om dödligt våld mot kvinnor med bekant gärningsman, ifrån 2012 till och med halvårsskiftet 2012. Den sammanställningen kommer sedan att redovisas vid årsskiftet. Därefter granskas ärenden löpande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV