Startsida - Nyheter

Knarkkriget i Mexiko utlöste vågen av kvinnomord

Statskontoret i Mexiko, Segob, har presenterat en rapport som visar vad andra studier och rapporter från civilsamhället larmat om sedan länge: Våldet som utlöstes av den strategi som regeringen under president Felipe Calderóns ledning lanserade mot den organiserade brottsligheten blev också startskottet på en lavin av attacker och mord på kvinnor.

Den mexikanska nyhetsbyrån Cimac konstaterar att Segob förhalat rapporten under fem år och förbrukat 15 miljoner mexikanska pesos för att få fram de 70 sidorna i "Nationella studien av källor, ursprung och faktorer som skapar och återskapar våldet mot kvinnor".

De civila organisationer som är specialiserade på könsrelaterat våld närvarade inte vid presentationen. På nyhetsbyrån Cimacs fråga om varför rapporten blivit så försenad svarar Dilcya García Espinoza – chef för kommissionen som getts i uppdrag att förebygga och stoppa våldet mot kvinnor, och som beställt studien – helt enkelt att: "Den blev klar först nu".

2010 mördades mer än dubbelt så många kvinnor som 2007 och andelen kvinnor som dödades med vapen eller sprängmedel ökade från 7,8 procent 2001 till 23.8 procent 2010. Av rapporten framgår också att en kvinna på 24 år löper 39 gånger så hög risk att mördas om hon bor i de nordöstra delarna av landet, jämfört med om hon bor centralt i Mexiko.

De senaste fyra åren har 3 139 kvinnor mördats i 13 av landets delstater och situationen väntas inte förbättras, tvärtom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV