Startsida - Nyheter

Litet steg mot fritt Palestina

Jag blev bjuden som tolk till Världsforum för Palestina. Porto Alegre var mötesplats, Usina do Gazometro, samma byggnad som användes för Porto Alegres globala rättvisemöte – World Social Forum, för några år sedan.

Vi var nästan sexhundra personer, många hitresta från Palestinas ockuperade territorier, andra som levde i exil i Brasilien och USA. Från stora skärmar såg vi den historiska omröstning som släppte in Palestina lite grand i FN. Men för den palestinska delegationen i Porto Alegre var detta inte nog, de krävde en fri Palestinsk stat nu.

Geologer och naturvetare hävdade att ingen palestinsk stat är möjlig utan att Israel släpper kontrollen över vatten och över det som finns under marken. För att en stat ska kunna kallas suverän måste den ha kontroll över himmel, mark och det som finns under, det vill säga vatten och naturtillgångar, mineraler, gas.

Israel vill också i framtiden kontrollera flygrutter från och till Palestina samt tillgång till vatten. En bosättare konsumerar i genomsnitt 340 liter vatten om dagen, swimmingpooler, konstgjord bevattning, fontäner. En palestinier har 40 liter vatten om dagen, i Gaza dricks saltat vatten från havet och alla rensningsstationer som avsaltar vattnet för att göra det drickbart skjuts sönder gång på gång.


Anhängare av bojkott

Jag fick förmånen att tolka Angela Davis, som besökte Palestina 2011 tillsammans med en delegation amerikanska feminister, akademiker och aktivister, bland dem Gina Dent, som besökte nyligen Sverige i samband med en motståndshelg anordnad av nätverket Riv Murarna, som Feministiska Perspektiv rapporterade om bara för några veckor sedan.

Angela och Gina var på plats i Porto Alegre för att med andra dela sin syn på vilka åtgärder världen måste vidta för att hindra Israel från att fortsätta utsätta palestinierna för övergrepp och förtryck.

Angela Davis och Gina Dent är varma anhängare till BDS, Boycott, Disenvestment and Sanctions, en rörelse som nu växer starkare än någonsin och som inspireras av bojkotten som fick Sydafrikas apartheid att falla. Många sydafrikaner var på plats i Porto Alegre och berörde oss starkt med sina berättelser.

Brasilien har undertecknat ett säkerhetsavtal med Israel, som förser dem med bevakningsteknologi och kameror för att kontrollera vägar och murar. Israels företag, som har byggt apartheidmuren i Palestina, har också byggt gränsmuren mellan Mexiko och USA, den som vill hindra olagliga invandrare att ta sig in i USA.


Kräver internationell isolering

Och de israeliska vapnen är, till skillnad från många andra länders, provade på fält, på palestinska kroppar och hus. De är garanterade.

Att få igång ett militärembargo mot Israel var ett av mötets syfte. En tysk riksdagsledamot, för övrigt en av de få européerna på konferensen, sade att hon vill försöka att få EU att bryta frihandelsavtalet med Israel.

Palestinierna själva sade att de var mycket glada för det folkliga stödet och för symboliska handlingar, som Ship to Gaza och många andra, men nu ville de gå ett steg längre, de vill få alla aktivister att påverka sina regeringar och politiker och få igång en internationell isolering av Israel.

Många av Forums debatter slutade med skriket Amandla, ANC:s legendariska rop. Palestina vill också bestämma över sitt eget öde.


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV