Startsida - Nyheter

Stor hbtq-konferens i Stockholm nästa vecka

Nästa vecka står RFSL värd för ILGA:s (the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) världskonferens i Stockholm. Konferensen, den 26:e i ordningen, kommer bli det största demokratiska forumet någonsin för den globala hbtq-rörelsen. Den formella invigningen sker på onsdag den 12 december med tal av bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt, Argentinas vice president Amado Boudou och Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty.

ILGA har 986 medlemsorganisationer från 117 av världens länder. Vartannat år samlas paraplyorganisationen till världskonferens. Vid den förra världskonferensen 2010, i São Paolo, Brasilien, utsågs RFSL till arrangör av 2012 års konferens, förlagd till Stockholm. När förberedelsearbetet nu går in i sin slutfas kan RFSL konstatera att med närmare 350 anmälda deltagare kommer den veckolånga konferensen att bli den största någonsin i ILGA:s historia.

Innan huvudkonferensen inleds hålls, mellan den 8-12 december, förkonferenser med olika teman, bland annat ett ungdomsforum, en konferens fokuserad på transpersoners rättigheter och en konferens för deltagare från MENA-regionen, (Mellanöstern-Nordafrika).

– Vi är glada och stolta över att stå värdar för ILGA:s världskonferens och över att kunna bjuda deltagare från hela världen på ett fullmatat program med fokus på hbtq-personers globala mänskliga rättigheter. Vi lovade när vi ansökte om att få vara värdar för konferensen att vi skulle säkerställa så stor närvaro som möjligt från så många länder som möjligt och det har vi uppfyllt, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund i ett pressmeddelande.

RFSL har inför konferensen, med hjälp av projektmedel från Sida, arbetat särskilt med att möjliggöra deltagande för aktivister från Afrika, Latinamerika och Asien, och resultatet är att konferensen nu kommer att bestå av en bredare representation av hbtq-aktivister från fler länder än någonsin tidigare i ett ILGA-sammanhang.

– Tack vare vårt samarbete med Sida kommer vi att gästas av hbtq-personer som annars aldrig hade haft möjlighet att resa utomlands och träffa andra hbtq-aktivister från andra länder. Vi hoppas att konferensen kommer att kunna bidra till att stärka hbtq-rörelsen i flera av världens länder, säger RFSL:s verksamhetschef Maria Sjödin, som även är ledamot i ILGA Worlds styrelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV