Nu är det handbolls-EM för damer och kampen om medaljer är i full gång. På Twitter pågår en annan kamp. Kampen mellan hashtaggarna #DAMEM12 och #em12. Feministiskt Perspektivs fotbollsexpert Alva Nilsson ger er en inblick i twitterkampen.
En hashtagg på twitter. Är det egentligen så viktigt? I det stora hela måste jag svara nej på den frågan, vi Twitter-människor är övertygade om att vi är viktigare än vi egentligen är. Men det är även så att Twitter i dag sätter en viss agenda. Väger, mäter och agerar domare.
En politiker som döms ut av Twitter-folket är ute på hal is. Ett tv-program som hyllas på Twitter kommer att ses av många människor.
Kort sagt – Twitter är nog rätt viktigt ändå. Jag vet inte om ni märkt det men just nu pågår ett handbollsmästerskap. Damerna är regerande silvermedaljörer i Europamästerskapen och jagar framgångar i Serbien.
Inte många tror att de kommer kunna försvara sitt silver, men hittills har de överraskat positivt. I morgon väntar gruppfinal mot Frankrike. Jag tror inte att de kan rubba världsnationen Frankrike, men det är egentligen inte relevant i denna text.
Det jag vill snacka om är just Twitter. Och handbollsförbundet. Och det lilla, lilla ordet dam.
”Nu skippar vi könsprefixet”
När EM i Serbien kickade igång fanns i vanlig ordning en tagg på Twitter för mästerskapet. Taggen var #DAMEM12. När jag frågade kända journalister varför de använde denna tagg fick jag svaret att det var handbollsförbundets officiella tagg. Vi återkommer till handbollsförbundet senare.
Jag och Feministiskt Perspektivs sportredaktör Ida Ali reagerade starkt mot detta. Snabbt förklarade vi varför det är totalt onödigt att blanda in kön i detta och föreslog, krävde, well, well – sak samma, att taggen #em12 togs i bruk istället. De flesta ställde sig på vår sida.
SVT:s handbollsjournalist Ola Bränholm ställde sig snabbt på vår sida och förklarade i torsdags:
”Gläder feministen i mig att @idaalilindqvist @Fotbollsflatan kamp att #em12 är bättre än #DAMEM12 tycks segra. Nu skippar vi könsprefixet.”
Anna Rydén, även hon sportjournalist, skrev följande:
”gick bara på förbundets första tag. Har inte hunnit uppdatera mig idag – men #em12 it is. (…)ju mindre könsprefix desto bättre är min allmänna inställning, så jag är med.”
”Könlös”
Anja Gatu, sportchef på Sydsvenskan undrade i tisdags vilka moment som ingår i sporten dam och Expressens Sophie Gill svarade att:
”Det blir alltid så, har aldrig sett #herrem. För min del kan vi gärna köra #EM12 i fortsättningen.”
Innan hade Gill påpekat att hon använt taggen #DAMEM12 av en enda orsak – att handbollsförbundet själva använde sig av den taggen.
Förbundet alltså. Det tycks inte bättre än att handbollsförbundet är de som kört hårdast på taggen #DAMEM12, medan andra föredragit att göra taggen könslös.
Jag passade då på att fråga Svensk handbolls officiella twittersida varför de körde med dam i taggen. Jag tyckte det verkade onödigt. Jag fick följande svar:
”Hej, vi har 6 stycken landslag, dam, herr, ungdom, junior och har för vana att alltid tala om vilket lag som spelar vad oavsett.”
Mina följdfrågor löd:
1. Kommer ni då att tagga herrarnas VM nästa år som #HERREM13?
2. Är inte Dam ett brädspel?
Detta har jag i skrivande stund inte fått svar på.
Men efter att snabbt ha läst igenom alla kontots tweets ser jag inte en endaste gång då handboll för herrar taggats med #herr av något slag. Jag ser en tweet där de konstaterar att handbollslandslaget inte vann Bragdguldet. Jag ser inget ”herr” i tweeten, men underförstått är det herrarnas landslag de twittrar om.
Under de senaste dagarna har de även twittrat om herrarnas elitserie, utan att låta oss förstå att det är herrar – inte någon herr-tag där inte.
Herrar = norm
Alla ni som tror att herrarnas nästa mästerskap kommer könsbestämmas via en tagg från förbundet, upp med en hand! Nu glömde jag ju att herrarna inte gått till VM nästa år, mitt misstag. Varför är det då viktigt att strunta i det lilla ordet ”dam” – förutom att det inte är en sport utan ett brädspel?
För genom att lägga in dam framför olika sporter, men inte lägga till herr när det rör sig om herrarnas variant, ja då gör vi herrarna till normen som damerna aldrig kommer kunna leva upp till. Då degraderar vi damernas idrott till något annorlunda, något konstigt, något märkligt – något man egentligen inte behöver bry sig om då det inte är på riktigt.
Då talar vi om att herrarnas handboll/fotboll/ishockey/allt är viktigare, det är det riktiga. Och varför ska man då bry sig om damernas idrott?
Vissa av er kan kanske åberopa en viss dubbelmoral i att jag gärna kallar fotboll för damer för damfotboll men reagerar över detta. Men då har ni inte riktigt förstått vad jag vill säga. Använd gärna dam så ofta ni vill och kan. Jag gör det. Men använd då också herr. Säger du damhandboll får du även säga herrhandboll.
Så ser jag det.
Och ja. Jag älskar, lever och jobbar för damfotboll. Herrfotboll – lämnar jag åt andra.
”Dravel”
Sist men inte minst kan vi avsluta med en fin tweet som bubblade upp i svallvågorna efter damdiskussionen.
”Det där är feministiskt dravel och ni feminister är damidrottens största hot.”
Då vet vi.
Sent om sider trillade det även in ett svar från Svensk handbolls officiella twittersida:
”Hej @Fotbollsflatan @Ihuvudetpahonen @khontext med flera. Vi försöker vara konsekventa och tydliga men har nog missat skriva både herr och dam ibland.”
Vi låter de orden sätta punkt och hoppas på bättring.