Startsida - Nyheter

Många kvinnor drabbas av benskörhet

Kalenderns framsida pryds av fotbollslandslagets Caroline Seger. I ett pressmeddelande skriver 1.6 miljoners klubben skriver bland annat de att fotokalendern innehåller starka kvinnor som porträtteras på sätt som vi inte är vana vid av kända fotografer och formgivare.

Målet med kalendern är att samla in pengar till kvinnohälsa genom insamlingsstiftelsen Kvinnor och Hälsa. 2013 belyser 1.6 miljoners klubben osteoporos lite extra, som riskerar att drabba varannan kvinna i Sverige.

- Jag var fotbollsmålvakt i IFK Värnamo under uppväxten och då var rörelse ett naturligt inslag i vardagen. Något som jag nu kan sakna. Friskvård får dubbel hälsoeffekt när motion är något som är roligt att göra. Jag vill med mitt ambassadörsköp i 2,6 miljonersklubben sprida kunskap och uppmärksamhet kring kvinnors hälsa och ohälsa, säger näringsminister Annie Lööf, i pressmeddelandet. Hon är en av kvinnorna i Svenska Kalenderflickorna.


Glad och tacksam

Bakom kameran står "flickfotografen" Bingo Rimér och i samarbete med Elitföreningen Damfotboll har Svenska Kalenderflickor 2013 temat motion och fotboll.

Hur gick det till när Bingo Rimér valdes till fotograf`?

– Han hörde av sig redan förra året och erbjöd sig att fotografera oss. Gratis. Han sa att han tycker att det vi gör är en så bra sak, säger Alexandra Charles när Feministiskt Perspektiv ringer upp henne.

1.6 miljoners klubben började med insamling av pengar till kvinnors hälsa redan 2005. Nu kände de att de tömt förrådet på fotografer och att det var dags att söka efter någon annan fotograf.

– Då hörde Bingo av sig, vilket jag så klart är oerhört glad och tacksam över. Här ringer en person upp frivilligt och erbjuder sina tjänster. Jag frågade hur han hade tänkt sig och han svarade, ” ja, det kommer inte att bli naket i alla fall, det är ett som är säkert.” Förra året var det tema rörelse och motion, då plåtade Bingo också, säger Alexandra Charles.


Han har ju inte gjort sig känd för att verka för kvinnors hälsa. Blev du förvånad över att det var han som ringde och ville hjälpa till?

– Han, som många av oss har ett engagemang. När han då hade uppmärksammat bilder och fotografier, ansåg han att det var för en bra sak. Kunde han medverka så ville han gärna det. Självklart sa jag ja åt detta. Och vi har självklart godkänt bilderna.


Vill medverka

1.6 miljoner klubben har ett samarbete med svenska Elitföreningen Damfotboll. Och anledningen till det är av flera saker, berättar Alexandra Charles.

– Den ena är att det är väldigt viktigt för oss att vi bygger skelett. Att man sportar, rör sig och motionerar för att inte, när man blir äldre i onödan som så väldigt många gör – att drabbas av benskörhet. Pengarna går till forskning, säger hon och fortsätter:

– Det andra jag tyckte att jag var väldigt angeläget för de berättade på Elitföreningen Damfotbolls att det är alldeles för sällan som kvinnor kollar på damfotboll.

– Vi har kvinnor som spelar – ja. Men de som mest tittar är män på herrfotboll. Jag tänkte - kan vi bidra för att lyfta damfotbollen på ett roligt sätt så är ju det bra. Vi vill medverka till att fler kvinnor tittar på damfotboll. Extra kul är det ju för att det blir EM i damfotboll hemma i Sverige i sommar.


Tänker du titta?

– Ja visst. Det spelas ju i sex städer så jag kommer att kunna vara i alla sex städerna, men åtminstone ett par tre.

De som är med i kalendern aktiva fotbollsspelare eller så har de ett förflutet som fotbollsspelare.

– Vi frågade fler damfotbollsspelare. Men alla sa inte ja och det berodde på att de var upptagna med resor och matcher, så det hade inte tid. Sedan tänkte jag att det är kul och blanda. Man kan ju ha fotboll som hobby eller som sagt ha spelat som mindre. Som till exempel Annie Lööf och Yvonne Ryding.

Blev Annie Lööf glad när hon blev tillfrågad?

– Hon tyckte det var roligt att vara med. Hon sa,"jag ställer jätte gärna upp. Det är ju för en god sak”, säger Alexandra Charles.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV