Startsida - Nyheter

Botkyrka höjer lägstalöner

I Botkyrka kommun höjs lägstalönerna med 1 000 kronor från och med den 1 januari för anställda som i dag har ett löneläge på 16 700 kronor. Höjningen gäller retroaktivt från den 1 september, framgår av ett pressmeddelande.

Höjningen av lägstalönerna välkomnas av Arja Walin, ordförande i fackförbundet Kommunals Botkyrka-sektion, som aktivt arbetat för detta.

– Vi har länge yrkat på att en höjning av lägstalönerna är viktigt för våra medlemmar. Och de nya lönerna är högre än de centrala avtalen. Det är bra för våra medlemmar, säger hon.

Jens Sjöström (s), ordförande i Botkyrka kommuns personalutskott är nöjd med beslutet:

– Vi har väldigt många duktiga och kompetenta medarbetare i Botkyrka. Vi står för en ansvarsfull arbetsgivarpolitik och är därför väldigt glada att kunna göra den här höjningen.

De som huvudsakligen berörs av dessa höjningar är anställda inom omsorgen och barnskötare utan gymnasialutbildning. Men även gymnasieutbildad personal får ett påslag på lönen i januari. De går från 18 450 till 19 000 kr i månaden och även de med en retroaktiv höjning från den 1 september. Totalt får cirka 700 medarbetare som får sin lön höjd och det är först och främst kvinnor.

– En höjning av lägstalönerna är viktigt för jämställdheten. Vi är ansvariga för att se till att minska lönegapet mellan män och kvinnor. Och vi är ansvariga för att se till att våra anställda har en skälig lön, säger Jens Sjöström.

Lena Hadad, HR-chef i Botkyrka kommun konstaterar att lönehöjningen ökar möjligheten att locka unga till bristyrken i kommunen, som blir nu löneledande i Södertörnsområdet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV