Startsida - Nyheter

Nyheter

”Det finns två sidor – de som är med och de som är mot”

De som skapade Facebookgruppen ”Jag säger väl för fan pepparkaka om jag vill” ville förmedla åsikten att traditioner inte ska tas bort för att folk kan ta illa upp. Att de själva publicerat en text från sverigedemokratiska Avpixlat i gruppen förklarar de med sina bristande kunskaper om politik.

Facebookgruppen ”Jag säger väl för fan pepparkaka om jag vill” är en av flera Facebook-grupper som bygger på Nerikes Allehandas artikel om Mio som inte skulle få vara pepparkaka i luciatåget i Laxå. Gruppen, eller sidan, har i dagsläget över 11 000 likes och har påtagligt medverkat till att spridningen av den aktuella artikeln nådde över 500 000 träffar varav över 380 000 bara från Facebook.

– Vi hade kanske räknat med 500 likes, säger gruppen initiativtagare som Feministiskt Perspektiv varit i kontakt med.

Hon beskriver dem som vanliga Svenssons, 23 och 25 år gamla, en tjej och en kille från Örebro län. Inte så politiskt lagda. Hon känner en person i Laxå. Mycket mer vill hon inte säga då hon inte vill röja sin identitet med hänvisning en hotbild. Vi har fått kontakt med henne via Facebook-gruppens meddelandefunktion och hon har tidigare varit i kontakt med Nerikes Allehanda – vid ett tillfälle:

– De ville veta när vi startade gruppen. Det var allt.

Frågan om när gruppen startade har varit central i Feministiskt Perspektivs artikel om den så kallade #pepparkaksgate. Frågan var om någon utanför tidningen på förhand visste vad som skulle komma att stå i artikeln om Mio:

– Gruppen startade 00:57 på söndagen. Det har ju talats om tidszoner och en bugg. Det verkar som om man tittar på gruppen från en dator så visas tiden 15:57, men om man kollar i en Iphone eller Ipad som visas den rätta tiden.

Initiativtagaren berättar att de satt uppe sent på kvällen, läste artikeln och reagerade:

– Varför ska man inte bara få vara pepparkaka?

Det var den andra initiativtagaren som kom på namnet:

– Min kompis är lite påhittig. Senare har vi ju kommit på att det ju inte handlade om det. Att man inte skulle få säga pepparkaka.

De känner till att det finns flera andra pepparkaksgrupper utifrån samma artiklar i Nerikes Allehanda, men säger sig inte ha något med dem att göra.

Vad tycker ni om NA:s artikel om Mio?

– Att det var bra att de tog tag i frågan och inte struntade i den.

Varför de satt uppe mitt i natten och läste NA förklarar hon med att de helt enkelt är nattugglor. Sedan starten har det tillkommit ytterligare två administratörer med tillgång till kontot eftersom de två inte hann med.

– Vi frågade dem eftersom de delar våra värderingar.

På facebook beskrivs syftet med gruppen så här:

Nu får det verkligen vara nog!

Är det inte en självklarhet att få sjunga pepparkakslåten? Eller för barnen att få gå pepparkaksgubbe i luciatåget? Det tycker uppenbarligen inte en skola i Laxå då de har förbjudit detta på grund av att folk KAN ta illa upp. Man skulle ju kunna tro att det finns en STOR rädsla för konflikt i Sverige då detta bara är en grej i mängden som ”vi” förbjuder för att vara vissa till lags. Nationalsångens att vara eller icke vara är ett annat exempel.

På facebooksidan uppmanar ni till spridning av gruppen: ”På det enkla sättet får vi hit mer folk med samma åsikter och värderingar som oss!”Vad är egentligen era värderingar?

– Att man inte ska ta bort traditioner bara för att folk tar illa upp.

Vilka traditioner tänker du på, har du något annat exempel än Mio?

– Ja, på högstadiet fick vi inte sjunga nationalsången. De tar ju bort mer och mer. Nu var det ju några som inte fick vara stjärngossar. Alla traditioner som var när jag var liten.

I gruppen och ni också lagt ut statusuppdateringen ”Påstående: Inom en snar framtid får man inte beställa en svart kaffe på cafét/restaurangen.. True or false?” Vad har det med traditioner att göra?

– Det ligger nog mest ironi i det.

Sidan har ju attraherat många rasister och rasistiska inlägg och ni lade ju också upp en text från den öppet sverigedemokratiska sidan Avpixlat, hur ser ni på det?

– Ja, men vi är inte så politiska så vi visste inte vad det var. Vi tog bort den. Det känns inte så bra och det var inte meningen.

Hur skulle du själv beskriva dig politiskt, som höger eller vänster?

– Jag vet inte vad som är höger eller vänster…

… Regeringen är höger, socialdemokraterna, de rödgröna, är vänster:

– Mer socialdemokrat, då.

Ni hänvisar till en hotbild, men Sverigedemokraterna verkar vara väldigt nöjda med utvecklingen i eran grupp – vari består hotbilden?

– Det finns ju två sidor i vår grupp. Det som är med och de som är mot.

Ni har inte funderat på att stänga ner sidan?

– Näe, alla måste få ha sin åsikt.

Ja, men vore det inte bra att träda fram då?

– Jo, jag kanske gör det senare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV