Startsida - Nyheter

Ny satsning mot sexuella övergrepp i föreningslivet

Ungdomsstyrelsen ska förebygga och förhindra sexuella övergrepp mot barn och unga inom föreningslivet. Uppdraget från regeringen, som presenterades av jämställdhets- och ungdomsminister Nyamko Sabuni i en debattartikel http://regeringen.se/sb/d/7617/a/207051 i dag, går ut på att samla och sprida goda exempel och metoder som kan stoppa sexuella övergrepp. I kartläggningen ingår insatser som görs för att stödja barn och unga när övergrepp inom en förening uppdagas.

– Föreningslivet ska vara en trygg och utvecklande miljö för alla barn och unga. Detta ställer höga krav på medvetenhet och handlingsberedskap såväl på ledningsnivå som hos enskilda ledare att uppmärksamma frågan och arbeta förebyggande, säger Nyamko Sabuni enligt ett pressmeddelande.


Där beskrivs också vad kartläggningen av det förebyggande arbetet ska omfatta – hur frågorna diskuteras inom föreningen, vilken information barn och unga fått om sina rättigheter och var de kan vända sig om de utsätts för övergrepp, samt i vilken grad information och utbildningar ges till ledare, oavsett om de är anställda eller frivilliga.

Uppdraget till Ungdomsstyrelsen ingår i regeringens arbete mot sexuellt våld. Där ingår även satsningen på en hjälplinje, Preventell, dit potentiella förövare eller anhöriga som befarar att övergrepp ska begås kan ringa. Verksamheten är under uppbyggnad och en första utvärdering har gjorts.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV