Startsida - Nyheter

Nyutgåva om våldets normaliseringsprocess

Boken Våldets normaliseringsprocess och andra våldsförståelser ges nu ut i nyutgåva av Eva Lundgren och Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks. Den tidigare upplagan är sedan länge slutsåld, skriver Roks i ett pressmeddelande, och samtidigt efterfrågad av såväl kvinno- och tjejjourer som Nationellt Centrum för Kvinnofrid och andra utbildningsinstanser.

Enligt Angela Beausang, ordförande i Roks, har Eva Lundgrens forskning om våldets normalisering har satt ord på kvinno- och tjejjourers erfarenheter av att möta kvinnor och tjejer som utsatts för mäns våld. Nu hoppas Roks och Eva Lundgren att boken kan nå ut till fler som söker eller behöver kunskap om våldsförståelse.

– Framför allt hoppas jag att alla utbildningar inom polis, socialtjänst – ja, alla yrkesgrupper som överhuvudtaget kommer i kontakt med kvinnor som utsatts för mäns våld tar till sig denna förståelse av våldet som en process, säger Angela Beausang.

Våldets normaliseringsprocess är en teoretisk modell som förstår våldet som en process. Modellen bygger på många intervjuer med både kvinnor som utsatts för våld och män som utövat våld, och deras röster hörs genom hela boken.

– Våldets normaliseringsprocess är en teoretisk modell, ett redskap till att förstå, det jag har velat är att ge några nycklar till att förstå vad det innebär att leva i våld i vårt samhälle, och att utsätta andra för detta. Att våld kan ses som en process innebär att det sker mycket när våldsutövning upprepas, både med den som utsätts och den som utsätter, säger Eva Lundgren.

Hon anser att även de som utövar våld kan bli hjälpta av att läsa den:

– Jag har haft många samtal med män som har reflekterat över sitt våld efter läsning av normaliseringsprocessen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV