Startsida - Nyheter

Centraliserat system för taltidningar

Regeringen har beslutat om en ny förordning inom taltidningsområdet. Ett nytt system för att framställa, distribuera och konsumera taltidningar införs.

I praktiken innebär det att dagstidningsföretag skickar en datafil, som innehåller dagstidningen, till ett centralt produktionssystem som Myndigheten för tillgängliga medier upphandlar. Genom systemet anpassas tidningen så att den kan distribueras via internet och tillgodogöras med talsyntes.

Taltidningsprenumeranten kan ta del av innehållet genom exempelvis dator, mobiltelefon eller särskild taltidningsmottagare med enkla knappsatser. Samtidigt kommer de nuvarande produktions- och distributionssystemen att fasas ut, till exempel inlästa radio- och kassettidningar.

Den 12 december 2012 beslutade riksdagen, efter förslag från regeringen, att taltidningsverksamheten får en ny inriktning. Därför behövs en ny förordning.

- Den nuvarande taltidningsverksamheten har inte genomgått några större förändringar sedan tillkomsten för 30 år sedan. Med det nya moderna systemet ökar tillgängligheten för användarna. Tidigare fick läsarna nöja sig med 90 minuters inläst material. Med de nya taltidningarna blir hela dagstidningen tillgänglig, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande från Kulturdepartementet.

Användarna behöver inte ha datorvana eller datorinnehav för att kunna ta del av de nya taltidningarna. Myndigheten för tillgängliga medier, som utvecklar det nya taltidningssystemet, arbetar också aktivt med att erbjuda stöd till användarna vid teknikskiftet. Ett exempel på stöd kan vara hembesök för att se till att den tekniska utrustningen fungerar och svara på frågor om de nya taltidningarna.

Kostnaderna kommer att minska med den nya tekniken jämfört med dagens system.

Den nya förordningen träder i kraft den 1 mars 2013. Myndigheten för tillgängliga medier bedömer att en övergång till det nya systemet kan inledas under hösten 2013.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV