Startsida - Nyheter

Sabuni avgick i måndags

Nyamko Sabuni framhöll att avgången var planerad och odramatisk och fick frågor om sina viktigaste insatser. Själv är hon mest nöjd med att ha lagt om integrationspolitiken i Sverige.

– Jag gick in i politiken för att jag var missnöjd med hur integrationspolitiken fungerade, jag var förbannad över diskrimineringen av människor i Sverige och jag var rädd för den främlingsfientlighet och rasism som gjorde att Gerard Gbeyo mödrades i Klippan 1995. 1996 gick jag med i Folkpartiet.

– Som politiker har jag varit mig själv trogen, jag har gjort saker på mitt sätt, jag har upplevts som kontroversiell och fått både ris och ros. Jag är mest nöjd med att jag alltid har gjort det jag har lovat mina väljare att jag ska göra.

Nyamko Sabunis sista utspel blev ett förslag om något som liknar kvotering till ledande positioner i näringlivet, som presenterades på DN Debatt i lördags. Vid presskonferensen framhöll hon att hon fortfarande motståndare till kvotering, och att hon efter att reflekterat över de diskussioner som hon fört med olika aktörer om jämställdhet i näringslivet kommit till en form av kompromiss.

Den bygger på den frivilliga överenskommelse som Svenskt Näringsliv gjort om jämn könsfördelning i företagens ledningsgrupper. I sin debattartikel konstaterar hon att en del, men alldeles för få lever upp till överenskommelsen och att det finns diskriminerande strukturer som måste rivas. Men Nyamko Sabuni vill inte kalla sitt förslag vare sig för tvång eller kvotering, utan menar att det är att blanda ihop kvotering med lagstiftning.

– Jämställdheten i Sverige har tagit steg framåt med hjälp av lagstiftning. Jag är inte emot lagstiftning som säkrar att människor inte blir diskriminerade.

– Jag lämnar med att se till att ingen blir diskriminerad i näringslivet. Det här är det bästa näringslivet kan få, att det de själva kommit överens om blir lag så att det blir fler som följer det. Låt oss göra bolagskoden till lag för då kommer vi snart se resultat i näringslivet också, sade hon i samband med sin avgång.

En fråga som har förföljt Nyamko Sabuni som jämställdhetsminister är att hon inte kallar sig feminist, och under presskonferensen beskriver hon feminismen som sektliknande.

– Människor är inte intresserade av teorier som könsmaktsordningen, de bekymrar sig om hur gör jag för att få en jämställd vardag, då måste vi leverera svaren och det är det som jag har försökt göra.

Hon pratade också om sina möten med kvinnojourer och är stolt över det lagförslag som tagits fram på hennes initiativ för att sätta stopp för tvångsäktenskap.

– Varje gång vi har varit överens om att något viktigt behöver göras har jag sett till att det blir gjort. Kvinnojourerna har pratat om problemen med fruimport sedan 1981. Jag såg till att det blev en utredning. Nu får regeringen göra något av den.

Att Nyamko Sabuni avgår just nu säger hon beror på att rokader i regeringskansliet, bland annat på grund av att hennes statssekreterare avgår, som gör tillfället lämpligt. Hon ville att det skulle finnas tid att hitta en efterträdare och tid att avsluta det hon höll på med.

– Det passar bra, min efterträdare får 1,5 år på sig att bli ett vallokomotiv till det kommande valet. För mig har det inte varit dramatiskt att jag för en vecka sedan gick in till Jan Björklund och sa att det var dags nu.

Sveriges Kvinnolobby menar att Nyamko Sabuni manifesterar sin största politiska framgång genom att avgå på Fadimedagen. Själv säger Sabuni att:

– Kampen mot våld och hedersvåld har varit viktig, nu får andra ta över. Är man vit blond svensk kan man kosta på sig att blunda, men ser man ut som jag gör och har vänner som har drabbats av de här traditionerna, då kan man inte blunda.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV