Startsida - Nyheter

Smygpremiär för första kvinnohistoriska museet

I lördags invigdes utställningen i Ljusgården i Umeå Stadsbibliotek. Den kretsar kring relationen mellan makt och kön inom vård och omsorg ur ett historiskt perspektiv.

– Vi valde ämnet dels på grund av den klatschiga rubriken, men också för att det är ett spännande område utifrån ett kvinnohistoriskt perspektiv fyllt av konflikter kring makt och kön.

Detta säger Charlotta Gustafsson, som dessutom förkunnar ambitionen att skapa något mer än ett vanligt museum med dammiga artefakter gömda i glasmontrar. Premiärutställningen påminner därför mer om ett konstprojekt, där utställningsytan fylls av ett fiktivt sjukrum, komplett med sjukhussäng och vita anonyma väggar. Från högtalare i bakgrunden dunkar hjärtslag dovt, men genomträngande, och ger hela utställningen en tryckande och lite olustig känsla. Korta filmsekvenser på kanyler som injiceras flimrar förbi på väggen vid sjukhussängen och ökar ytterligare på den olustiga stämningen.

Som kontrast till den obehagliga inramningen är sjukhusväggarnas övriga ytor fulla av engagerande bilder och texter på nutida och historiska förebilder och grupperingar som på olika sätt inspirerat och kämpat för en mer jämställd tillgång till sjukvård och bättre hälsa.

Utställningen pågår fram till den 9 februari i Umeå stadsbibliotek. Den som inte har möjlighet att uppleva utställningen på plats kan ändå bidra med egna förebilder på hemsidan www.heltsjukt.nu. Där kan också lämnas förslag på fenomen och orättvisor i samhället i övrigt som är just helt sjuka.


Charlotta Gustafsson, till vänster, i samtal med besökare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV