Startsida - Nyheter

Rutavdrag vanligast bland välavlönade

Nya siffror om rot och rut från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att rutavdraget används i stor utsträckning bland de äldsta i befolkningen.

I gruppen kvinnor över 75 görs rutavdrag av 12 procent. Ännu högre andel som gör rutavdrag finns i den grupp vars inkomster överstiger 400 000 kronor per år. I den gruppen är andelen 13 procent.

Totalt 2011 gjorde 920 000 personer rotavdrag (12,3 procent) och 410 000 (5,5 procent) rutavdrag. Båda formerna ökade jämfört med 2010, mest ökade rutavdraget, vilket bekräftas av de siffror Skatteverket presenterade i början av januari, som kommenteras av fackförbundet Kommunal i en tidigare artikel i Feministiskt Perspektiv.

Att höginkomsttagare är överrepresenterade bland de som gör skatteavdrag för hushållsnära tjänster slår igenom geografiskt. Danderyd ligger högst bland kommunerna när det gäller andel användare av både rot och rut. Där hade 26 procent rotavdrag och 17 procent rutavdrag. Lägst andel med rutavdrag hade Dorotea med 0,4 procent, att jämföra alltså med 5,5 procent i befolkningen som helhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV