Startsida - Nyheter

Prostituerade förbereds att tillfredställa kunder

– Prostitution är en jätteindustri med mäktiga intressenter. Det förvånar mig inte att de försöker se till att maximera inkomsterna, säger journalisten, dokumentärfilmaren och författaren Svante Tidholm till Feministiskt Perspektiv.

Nu är det dags igen, dags för VM i världens största sport och dags för ruljansen runtomkring. År 2006 när det vankades herrfotbolls-VM i Tyskland gick Claes Borgström, dåvarande Jämställdhetsombudsmannen, ut och krävde att Sverige borde dra sig ur eftersom arrangemanget främjar människohandel för sexuella ändamål, så kallad trafficking.

I sin debattartikel i DN beskrev Borgström också den massiva kritik som riktades mot honom som privatperson.
Människohandeln med kvinnor och barn, gör mig betryckt. I stället blir reaktionerna på mitt förslag vrede, förlöjliganden och personliga påhopp. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att ifrågasättandet av människohandeln upplevs som hotfullt av många män. Det ifrågasätter kärnan i den manliga identiteten: män ska vara överordnade kvinnor och ha rätt till kvinnors kroppar.


Lagligt

Svante Tidholm tycker att Claes Borgströms lösa hot var mycket effektfulla. De förde upp frågan på agendan.

– Det bör upprepas oavsett om det är genomförbart eller inte. Jag tycker också Sverige ska sätta press på FIFA som kan sända ut signaler. Dessutom bör vi anamma den norska lagstiftningen som kriminaliserar sexköp även utomlands.

I Brasilien är prostitution lagligt och nu, för första gången på 64 år, är det Brasiliens tur att anordna VM i herrfotboll 2014. Och som alla andra nationer som får äran att vara värdland för stora evenemang kommer även Brasilien att slå på stort för att fans ska känna sig välkomna.

Metro rapporterade för några veckor sedan om att 300 gatflickor sätter sig i skolbänken i mars för att slipa på sina engelska kunskaper.

– Många företag i den privata sektorn förbereder sig och sina anställda för herrfotbolls-VM, och tja, detta är också ett yrke, säger Cida Viera till CNN.

Hon är ordförande i den regionala organisationen Associação de prostituição i staden Belo Horizonte, en av de 12 städer där VM ska hållas, och det är de som planerar språkkurserna, skriver Metro.

– Engelska kommer att vara mycket viktigt för att kunna kommunicera med kunderna under VM. De måste lära sig att ta fram finansiella avtal men också kunna använda en mer specifik vokabulär med sensuella ord och fetischer, förklarar Cida Viera.


"Banalt"

Samma debatt fanns även under VM i Sydafrika 2010, där det inte är lagligt med prostitution. Trots detta fraktades cirka 40 000 utländska kvinnor dit från olika länder för att tillfredsställa besökarna.

Nu verkar samma sak inträffa i Brasilien.

– Det är något banalt över hela grejen, hur det glada sportsammanhanget gör det väldigt lätt för bordellverksamheten att glida upp och ta plats. Hur män ska tillfredsställas och få det de vill ha, och att det bara är underhållning, precis som fotbollen, något som bara är kul, ofarligt, oantastligt. Det råder en känsla av att man är en tönt om man försöker problematisera fenomenen fotboll och prostitution, säger Svante Tidholm.

När det blir en så stor tillströmning av kunder ökar också antalet prostituerade och många kvinnor kanske rekryteras att börja sälja sex, säger Tidholm.

– Det såg jag hända i Tyskland 2006 och de kvinnor jag träffade som var "nya" prostituerade var väldigt skakade av vad de gått igenom de första månaderna. Jag tycker det hela är extremt tragiskt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV