Startsida - Nyheter

”Det här kan bli stort”

Hur var uppslutningen?

– Uppslutningen var bra, 150 hade anmält sig och jag tror att det var mellan 100 och 150 som var där. Stämningen var suverän. Folk var jätteengagerade och peppade. Jättekul.


Vad är på plats och vad återstår?

– Det som är på plats är att kommunen uttalat sitt stöd och kommer att stötta evenemanget. Vi siter i samtal om hur det här stödet ska se ut. Och SKL har beviljats medel från regeringen. Den stora utmaningen nu handlar om att få igång den feministiska debatten och ta tag i engagemanget som finns. Det gäller att få upp de här frågorna på dagordningen inte bara under de dagar som evenemanget pågår, utan också inför och se till att det fortsätter efteråt med konkreta krav. Vi ska ta tag i engagemanget så att det här blir så stort som det kan bli.


Nu var första mötet i Malmö, hur kan feminister från övriga landet engagera sig?


– Det pratade man om en del utifrån SKL:s perspektiv. SKL håller i arbetsgrupper med olika teman. De är ju en paraplyorganisation som samlar många, så det var en av diskussionerna, hur vi ska samla ihop engagemanget som finns, inte bara i Malmö. Att man valt Malmö för evenemanget tycker vi är väldigt troligt och spännande, och eftersom vi har integrerat jämställdhetsarbetet i kommunen kan våra erfarenheter av det konkreta arbetet vara till nytta för andra, förutom det praktiska stödet med lokaler.

I sitt anförande gav Martina Nilsson konkreta exempel på vad som sker i Malmö:

  • Vi har höjt lönerna med 1 000 kronor inom kvinnodominerade låglönegrupper.

  • Vi satsar på genuspedagogik

  • Att man på Lindängskolan analyserar och kollar inte bara talartiden mellan killar och tjejer utan också vem det refereras till och hur läraren tar emot det svar som ges.

  • Att man på Aktivitetshuset synliggjorde att det spelade roll både vem av fritidsledarna som arbetade och vem som arbetade med vad för vilka aktiviteter killar och tjejer gjorde och provade på.

  • Förändring av fördelning av träningstider i fritidslokalerna, så även tjejer får de attraktiva träningstiderna

  • Kommunalt ansvar för ridhus, precis som kommunen tar ansvar för ishockeyns ishallar

  • Rätt för papperslösa kvinnor att få del av kvinnofridsarbetet

  • 3 miljoner kronor extra till jourerna och kvinnofridsarbetet

  • Förändrade arbetssätt inom socialtjänsten så att inte tjejer per automatik får samtalsåtgärder medan killarna får aktivitet

  • Nya gator i Malmö får kvinnonamn, för att rätta till den snedfördelning där namngivna gator annars har bestått till 80% av mansnamn.

  • I Malmö har alla rätt att arbeta heltid


Martina Nilsson, V, är jämställdhetskommunalråd i Malmö.


Hon avslutade med att säga att "Även om kommunen nu jobbar med att etablera ett strukturerat arbetssätt så finns det inget – inget - som händer utan pådrivande feminister, utan kvinnorörelsen."

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV