Startsida - Nyheter

Prisa progressiva och reaktionära domar

Vem som helst i hela världen kan sedan fem år tillbaka nominera orättvisa och sexistiska domar som innebär bakslag för kvinnors rättigheter i Women's Link World Wide pristävling Gender Justice Awards. De tre värsta domsluten tilldelas knölpåkar i guld silver och brons. Domarna som bäst främjar respekten för kvinnors rättigheter belönas istället med en ordförandklubba i brons, silver eller guld.

"Varje år beslutar domare runt om i världen om fall som dessa, med genomgripande effekt i kvinnors, flickors, pojkars, familjers och samhällens liv. Ändå passerar de flesta besluten spårlöst förbi, några av dem goda och med respekt för grundläggande rättigheter, andra är snedvridna av fördomar och stereotyper. Därför skapade Women's Link prisceremonin Gender Justice Awards."

I ett pressmeddelande ger organisationen exempel på domar som kan bli aktuella för en knölpåk i år. Det ena rör en officer i Spanien som dömts för att ha misshandlat sin fru och dömts till nio månaders fängelse. Efter överklagan kom domarna i högsta domstolen fram till att påföljden var oproportionerlig eftersom tidigare instanser inte tagit hänsyn till förövarens militära meriter och att han genom sin tjänstgöring i Afghanistan vant sig vid att bruka våld.

Och i Argentina dömdes en man till 30 års fängelse efter att ha dödat sin fru genom att sätta eld på henne. I en högre instans mildrades domen till 18 år, med argumentet att mannen lidit av en "våldsamma känslor" och därför inte kunnat styra sina impulser.

Exempel på en dom som främjat kvinnors rättigheter är från Ghana, där en hemmafru som ansökt om skilsmässa krävde att få del av de egendomar som förvärvats under äktenskapet. Domarna i högsta domstolen utfärdade en vägledande dom där de slår fast att hushållsarbete och omvårdnaden om ex-makens egna barn varit viktiga bidrag till äktenskapets ekonomiska tillväxt, vilket rättfärdigar en jämlik fördelning av resurserna.

I år består den internationella juryn av Charles Ngwena från Zimbabwe, professor i juridik vid sydafrikanska Free State University, Elizabeth Odio Benito, från Costa Rica, tidigare domare och vice ordförande i den internationella brottsmålsdomstolen för det forna Jugoslavien, Jody Williams från USA, mottagare av Nobels fredspris för sin kamp mot landminor.

Nomineringstiden börjar i dag, den 1 februari och pågår till den 30 april 2013. Det går också att rösta på bidragen via Women's Links hemsida.

Mottagarna av knölpåkar och ordförandeklubbor utses i en sammanvägning mellan allmänhetens och juryns röster och presenteras i juni.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV