Startsida - Nyheter

Veckans Belkacem

I måndags undertecknade Geneviève Firoaso, Frankrikes minister för högre utbildning och forskning, och Najat Vallaud-Belkacem, minister för kvinnors rättigheter och talesperson för regeringen, en stadga om jämlikhet mellan kvinnor och män. Avsikten är att införa jämställdhet på alla nivåer inom den högre utbildningen – ”en historisk åtgärd” framhåller departementet för kvinnors rättigheter i veckans nyhetsbrev.

Stadgan har utarbetats och ratificerats av universitetens ordförandekonferens (CPU) och högskolornas ledningar, vilket omfattar 300 lärosäten. I stadgan finns enligt nyhetsbrevet ytterligare nära 40 åtgärder

    beskrivna, som har till syfte att förändra dagens ojämställda situation på djupet.

    I sitt anförande underströk Najat Vallaud-Belkacem vikten av att komma åt de ojämlikheter mellan kvinnor och män i den högre utbildningen som håller i sig fast kvinnorna utgör majoriteten av de antagna:

  • Färre än 30 procent är kvinnor i förberedande vetenskapliga program och ingenjörsskolor, mot 70 procent på universitetens språkprogram och förberedande litterära kurser.

  • Endast 23 procent av professorerna är kvinnor.

  • Endast 27 procent av ledamöterna i universitetens centralstyrelser är kvinnor och bara 8 procent av de ledande positionerna innehas av kvinnor.

  • Prenumerera gratis på vårt
    NYHETSBREV
    Prenumerera gratis på vårt
    NYHETSBREV