Startsida - Nyheter

Astrid Johansson – Crossing Boarders Idol Januari 2013

Stiftelsen Crossing Boarders utsåg i veckan Astrid Johansson i Luleå till januari månads idol 2013. Motivering för detta lyder enligt följer:

”Astrid reagerade när skolan satte upp en målning utanför en av skolans toaletter föreställandes en manlig karikatyr tjuvkikande på en kvinnlig. Hon påpekade det som tyckts ha gått hela skolans ledning förbi; att målningen trivialiserar sexuella trakasserier. Istället för att erkänna misstaget möttes Astrid av en oförstående skolledning och en utpekande enkätundersökning. Men Astrid stod på sig och nu har målningen tagits bort. Inte nog med det! På vägen dit har hon gjort succé i olika media på sitt självklara sätt som får oss att tro att hon inte gjort något annat. Crossing Boarders är så mäkta imponerade av Astrid att vi omöjligt kan välja en annan idol för januari månad. Astrid, du är bäst!”

Ida Östensson, VD och grundare för Crossing Boarders känner igen sig i Astrids berättelse och situation:

- När jag gick i högstadiet så var jag extremt less på alla sexuella trakasserier som förekom på min skola. Jag startade då en jämställdhetsgrupp på skolan. Jag tror att Astrid liksom jag vet att siffrorna på den där enkäten på hennes skola inte stämmer med verkligheten och att många, trots deras tystnad, är henne tacksamma och ser Astrid som en enorm förebild!

Crossing Boarders jobbar för att främja ett jämställt deltagande i fritidsverksamheter. Baserat på framgångsrika erfarenheter av vad som främjar en jämställd fritid har Crossing Boarders tagit fram 9-stegsmodellen Jämställdhetseffekten som underlättar arbete med jämställdhet och inkludering för att nå underrepresenterade grupper.

Ida Östenssons uppmaning till Astrid är tydlig och klar:

– Sluta aldrig vara du. Sluta aldrig stå upp för dig och andras rättigheter!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV