Startsida - Nyheter

Veckans Belkacem: Kvinnors expertis serverad på fat

Den 30 november förra året enades regeringen om att varje minister skulle ta ett personligt ansvar för att inom sitt politikområde placera kvinnors rättigheter i centrum. I veckans nyhetsbrev från det franska ministeriet för kvinnors rättigheter presenterar Najat Vallaud-Belkacem en överblick som visar vilka åtgärder ministrarna vidtagit hittills.

Hon slår också ett slag för den nyutkomna expertguide för medier, organisationer och arrangörer av evenemang som presenterar 317 kvinnor med kompetens att uttala sig om olika frågor – som exempelvis ekonomisk kris, förnyelsebara bränslen, islamism, korruption, kärnkraft och föräldraskap.

Ministern för kvinnors rättigheter har skrivit förordet tillsammans med Françoise Héritier, hedersprofessor vid Collège de France.

"Vi erinrar om att trots deras närvaro på alla tänkbara expertområdet utgör kvinnor färre än 20 procent av experterna som bjuds in att uttala sig i medierna. Det här är långt ifrån trivialt. Fenomenet förstärker rådande stereotyper och expertguiden ger var och en möjlighet att kämpa emot dessa könsstereotyper." skriver Najat Vallaud-Belkacem och konstaterar att guiden är en guldgruva som undanröjer ursäkter:

"La parité dans les médias est possible, il suffit simplement de le vouloir!"

"Jämställdhet i medierna är möjlig, det räcker helt enkelt med viljan!"

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV