Startsida - Nyheter

LO-ordförande vill kvotera bolagsstyrelser

I dag meddelande LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson att han vill se kvoterade bolagsstyrelser. Han gjorde det i samband med att LO presenterade sin rapport om inkomstutvecklingen i det man kallar Sveriges maktelit.

– Det finns två stycken här som är kvinnor. Det har gått alldeles för sakta. Där ser vi inte minst i den norska lagstiftningen, där man gjort kvotering, att där har man påskyndat utvecklingen. Där är det idag fler kvinnor och de får tyngre och tyngre befattningar. Det har vi sett inom samhällsliv i Sverige tidigare så kvotering kan här innebära att någonting väldigt positivt. Jag tror att de svenska företagen på sikt skulle tjäna väldigt mycket om man tar in kvinnlig kompetens och fler kvinnliga ledare i företagen, sade Thorwaldsson till Rapport under torsdagen.

Frågan är inte avgjord inom samtliga LO-förbund och heller inte av LO:s styrelse, men Karl-Petter Thorwaldsson var tydlig med vad som nu gäller.

– Vi måste ta en diskussion om det inom LO. Vi brukar inte ha så mycket synpunkter på hur bolagen ska organiseras men den här frågan har ett allmänintresse. De här kvinnorna på arbetsmarknaden blir också en symbol och föredöme i övrig samhällsdebatt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV