Startsida - Nyheter

Unga och kvinnor lämnar sina politiska uppdrag

En sjättedel av politikerna som väljs in i landets kommunfullmäktige lämnar sina uppdrag innan mandatperioden är slut. Det framgår av ett pressmeddelande från regeringen i dag. Avhoppen sker främst av personliga, inte politiska, skäl och det är i större utsträckning unga och kvinnor som lämnar sina uppdrag. Unga och kvinnor är dessutom underrepresenterade bland dem som nomineras i fullmäktigeval.

Statistiska centralbyrån (SCB) har på uppdrag av regeringen och demokratiminister Birgitta Ohlsson tagit fram studien Folkvaldas situation i kommunfullmäktige.

Birgitta Ohlsson tog emot rapporten i samband med en pressträff om innehållet i Rosenbad.

- Kommunpolitikens absoluta topposter får inte bli en bastion för medelålders män. Partierna har ett särskilt ansvar att vända den här utvecklingen. Samhällets mångfald måste synas tydligare på valsedlarna, kommenterade hon.

- Familje- och yrkesliv ska absolut kunna kombineras med förtroendeuppdrag. Vi har alla ett ansvar att minska antalet tidskrävande och onödiga möten, sa demokratiminister Birgitta Ohlsson.

Studien Folkvaldas situation i kommunfullmäktige har kartlagt hur representativa de som blir nominerade och valda är i förhållande till befolkningen, hur de förtroendevalda rör sig mellan olika förtroendeuppdrag och vilka som väljer att lämna sina uppdrag i förtid. Den finns tillgänglig på regeringens hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV