Startsida - Nyheter

DO får nio miljoner för lönekartläggning

Arbetsgivare måste rätta till orättvisa löner mellan män och kvinnor. Regeringen satsar därför nio miljoner kronor för att Diskrimineringsombudsmannen ska öka sina insatser kring lönekartläggningar på olika arbetsplatser. Det meddelar i dag jämställdhetsminister Maria Arnholm och integrationsminiser Erik Ullenhag i ett pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet.

- Det är helt oacceptabelt att en genomsnittlig man tjänar 3,6 miljoner kronor mer än en genomsnittlig kvinna under en livstid. Lönekartläggningar är ett viktigt redskap för att mäta och synliggöra ojämställdhet, säger jämställdhetsminister Maria Arnholm i ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet.

Regeringen satsar därför nio miljoner kronor för att Diskrimineringsombudsmannen (DO) ska öka sina insatser kring lönekartläggningar på olika arbetsplatser. DO ska också titta närmare på universitetens och högskolornas arbete med aktiva åtgärder.

I en debattartikel om samma satsning i Svenska Dagbladet framgår att uppdraget till DO är ”en ambitionshöjning och syftar till att öka jämställheten och rättvisan på arbetsmarknaden”.

DO föreslås inte få några nya tvingande åtgärder för att komma åt företag som missköter lönekartläggningen och jämställdhetsplanerna.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV