Startsida - Nyheter

Kön avgör klädsel på pizzarestaurang

Restaurangkedjan Pizza hut inleder år 2013 med att införa nya uniformer i två varianter – en omlottklänning och en rugbytröja med byxor. De anställda väljer inte själva vilken av modellerna de vill ha; det avgörs av personens kön. Klänning blir obligatoriskt för kvinnor och tröja och byxor obligatoriskt för män.

Johanna Keskitalo är anställd på Pizza hut i Örebro och har reagerat på de nya uniformerna. Hon har haft mejlkontakt med Pizza huts vd Björn Källström och skickade konversationen till bloggen Plain Jane som publicerade den tillsammans med sina kommentarer.


Valfri modell

Johanna Keskitalo skriver i sitt mejl att hon hoppas att hon missförstått Pizza huts nya klädkod. Hon anser att alla ska få välja vilken av de två uniformerna hen vill bära. I vd:ns svar står det att Keskitalo har förstått rätt – kvinnor ska ha klänning och män baseballtröja. Björn Källström går inte in på varför företaget inte låter sina anställda välja uniform själva. Däremot skriver han att även den förra uniformen bestod av en dam- och en herrmodell.

Amanda Lundeteg, Johanna Dahlin och Elin Östling – personerna bakom bloggen Plain Jane – skriver i sitt blogginlägg att den förra uniformen bestod av två sorters tröjor med olika passform. De anställda fick välja vilken av de två tröjorna de ville ha, något som alltså inte kommer vara möjligt med de nya uniformerna. Och det är inte bara bristen på valfrihet som gör de nya uniformerna problematiska enligt kritikerna. Bloggarna frågar sig hur det blir för personer som varken vill definiera sig som kvinna eller man.


Olika bud

Pizza Hut svarar på deras kritik via sin Facebooksida. Där säger företaget att alla anställda som testat de nya uniformerna har varit nöjda. Om någon medarbetare inte vill ha den uniform som deras kön tillskriver dem så ska det lösas gemensamt. Johanna Keskitalo svarar att hon själv känner sig obekväm och att hon gärna löser det tillsammans. ”Tidigare har jag nämligen fått höra att om man inte tar på sig klänningen kan man ’gå ut genom dörren eftersom klänning är fint på tjejer’ men jag kanske missförstod min restaurangchef.”, skriver Johanna Keskitalo.

Pizza huts vd Björn Källström säger till Feministiskt Perspektiv att frågan om ett fritt val mellan uniformerna inte har kommit upp. Han menar att företaget inte har haft några problem med de nya uniformerna.

– Hittills har alla som sett och provat plaggen varit uttalat nöjda. Alla kvinnor har varit nöjda med klänningen och alla män med rugbytröjan.

Men Johanna Keskitalo är inte ensam om att vara kritisk till de nya uniformerna. De tre bloggarna bakom Plain Jane har pratat med flera av Pizza huts anställda som också de är missnöjda med kläderna. ”Kommer även dessa medarbetares synpunkter att respekteras eller bara de fåtalet nöjda Pizza Hut talat med?”, undrar Amanda Lundeteg, Johanna Dahlin och Elin Östling.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV