Startsida - Nyheter

Stalkning inte bara ett kändisproblem

– När vi tänker på stalkning då ser vi Hollywood-stjärnor framför oss, men den vanligaste formen av stalkning är en man som förföljer sin expartner, sa Peter Sandell, legitimerad psykolog och personsäkerhetsexpert hos Tryggare Sverige.

En stalkare är en person som lider av förföljelsesyndrom. De smyger sig ofta på sina objekt och övervakar dem. Men utsätter dem även för trakasserier och hot. Många personer som utsatts för stalkare ser dem som livsförstörare. Det framgick under ett seminarium på temat under Brottsofferveckan.

– Man ser till att inte gå ut med hunden utan att prata med någon i telefon. Eller som när jag var mest rädd, då sov jag inte utan jag stannade uppe och talade med släkt och vänner i telefonen, sa Helena Berggren, författare, som självt levt med en stalker.


Geografiskt lotteri

Peter Sandell berättar att vart man bor någonstans i landet spelar roll när man anmäler en stalker eftersom att kunskapen är olika stor hos polismyndigheterna. I vissa distrikt kan det väldigt mycket och i andra kan de ingenting. Han tror att det beror på att de flesta åklagare har en egen definition av kontaktförbudslagen.

– Polis och åklagare måste sluta döma med magkänslan och börja göra strukturerade hot och risk- bedömningar, sa han.

Peter Sandell förklarar att polisen och socialmyndigheten har olika sätt att göra hot och risk-bedömningar. Polisen använder ett bedömningsverktyg som kallas Sara, medan socialmyndigheten använder ett som kallas Freda. Det här gör att socialmyndigheten och polisen bedömer våld i nära relationer på olika sätt.

– Myndigheterna måste börja samarbeta och respektera varandras beslut. Jag vet kvinnor som fått myndighetsbeslut upphävda av andra än de som utfärdat dem, Helena Berggren, författare, som levt med en stalker.


Förstår inte allvaret

Maria Kanka, chef för personsäkerhetssamordning hos polismyndigheten i Västmanland, berättar att stalkning är ett brott som prioriteras dåligt i landet och att det därför inte läggs några resurser på att utbilda personalen.

– Den person som först tar emot anmälan måste veta vad de håller på med, sa hon.

Maria Ferm, ledamot i justitieutskottet för miljöpartiet, talade om mäns våld mot kvinnor. Hon menade på att det är vad hela seminariet handlat om. Och hon underströk sina argument genom att påpeka att den vanligaste misshandeln sker i hemmet av en närstående.

– Mäns våld mot kvinnor ett enormt samhällsproblem. Regeringen borde göra något åt det, sa Maria Ferm.

Pia Hallström, ledamot i justitieutskottet för moderaterna, ansåg att det var hemsk att mottagandet av dessa kvinnor var olika på alla ställen i landet, och att hon håller med Peter Sandrell om att polisen och socialmyndigheten måste få samma bedömningsverktyg. Och att kunskapen i det olika organisationerna måste bli bättre.

– Inte bara eldsjälar ska driva dessa frågor utan alla, sa Pia Hallström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV