Startsida - Nyheter

Veckans Belkacem: Obetalda underhållsbidrag ska drivas in

När organisationen för ensamföräldrar, K Urgence, hade en sammankomst i måndags var Najat Vallaud-Belkacem, den franska kvinnorättsministern, på plats:

– Vi måste bryta dödläget. Fattigdomen i Frankrike har ett ansikte som alltför ofta tillhör kvinnor som ensamma tar hand om sina barn. En ensamstående mamma med tre barn lever under fattidgomsgränsen i dag, sade hon enligt veckans nyhetsbrev från ministeriet.

Nära 55 procent av de personer som levde under fattigdomsgränsen 2010 i Frankrike var kvinnor, enligt en rapport som publicerades på tisdagen av ett råd för ekonomi, sociala frågor och miljön – bestående av fackförbund och arbetsgivarorganisationer – Cese. Orsaken är enligt samma rapport att kvinnors arbete ger låga inkomster, och att nio av tio ensamföräldrar är kvinnor.

Enligt Belkacem kommer åtgärder att vidtas för att minska antalet obetalda underhållsbidrag, vilka bidrar till ensamstående mödrar och deras barns otrygghet.

– De här underhållsbidragen utgör i dagsläget nära en femtedel av inkomsten i de fattigaste familjerna med ensamföräldrar och det har varit känt länge att en betydande andel av dem inte betalas, säger hon.

Redan i dag har de franska försäkringskassorna möjlighet att agera för att kräva in pengarna från de som inte betalar. Ungefär 40 procent av pengarna betalas in, men Belkacem anser att de behöver fler verktyg. Hon menar också att det internationella samarbetet på området behöver förbättras så att det inte går att smita från sitt ansvar.

Den franska regeringen håller på att arbeta fram en rad reformer inom bidragssystemen för att bättre kunna möta familjernas behov, och beslut väntas i april.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV