Nyheter

Unionen vill ha valfri ”vobb”

Tre av fyra tjänstemän som är hemma för vård av sjukt barn jobbar samtidigt som de vabbar, enligt en undersökning från Unionen. Företeelsen kallas vobba och är vanligt inom privat sektor enligt Daniel Gullstrand som har tagit fram undersökningen.

– Vi tror att människor vobbar på grund av att organisationer håller ett högt tempo. Det är få som ska göra mycket och man har individualiserade arbetsuppgifter som inte går att lämna över till någon annan. Jobbet blir ett individuellt ansvar och då får man lov att fixa det oavsett toppar och dalar i livet.

Daniel Gullstrand förklarar att på dessa organisationer får den som inte arbetar hemifrån vid vård av barn lov att ta igen arbetet sedan. Det blir då extra mycket att göra och därför kan det vara bekvämt att vobba istället.


Både positivt och negativt

Av de som vobbar vill 40 procent helst inte göra det, till exempel på grund av att de då inte kan lägga tillräckligt med energi på sitt sjuka barn. Daniel Gullstrand menar att i de fall då en person inte vill vobba måste det vara möjligt att slippa genom att arbetsgivaren hittar en ersättare. Martin Linder, andre vice ordförande för Unionen, pekar i ett pressmeddelande på chefens roll i det hela.

– Ledarskapet måste tydligt visa att det är okej att vara hemma när barnen är sjuka. Chefens signaler är viktiga för att skapa ett föräldravänligt arbetsliv.

Daniel Gullstrand påpekar att det inte behöver vara något negativt att vobba, så länge den som vobbar själv trivs med det.

– Många gånger går det att samverka jobbet och barnpassningen, men kanske arbeta i ett lugnare tempo än vanliga arbetsdagar. Men det ska inte vara ett krav att vobba.

Daniel Gullstrand berättar att Unionen arbetar opinionsbildande för att peka på problemen med att vobba. Det är lätt hänt att du tror att du är den enda som tycker att det är jobbigt att arbeta hemifrån samtidigt som du tar hand om ditt sjuka barn. Men Unionens undersökning visar att du inte är ensam – det finns fler som känner likadant.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV