Nyheter

Dom om otrohetskontroll överklagas

Riksåklagaren överklagar domen där en man dömdes av hovrätten för olaga tvång för att han kontrollerat om flickvännen varit otrogen genom att med våld föra in sina fingrar i hennes underliv. Hovrätten ansåg inte att han kunde dömas för sexualbrott "eftersom mannen inte haft något sexuellt syfte med sitt agerande".

Riksåklagaren överklagar domen och begär att HD ska döma till i första hand våldtäkt och i andra hand sexuellt tvång. Det finns ingen entydig definition av begreppet "sexuell handling", enligt riksåklagaren som därför vill att HD prövar om mannens agerande kan anses utgöra en sådan.

- Jag kan konstatera att det på senare tid finns flera hovrättsdomar, om liknande brottslighet och med liknande omständigheter, där man dömt för olika brott. I två fall har det åtalats och dömts för våldtäkt, i ett fall åtalats och dömts för sexuellt tvång och i det här fallet har man dömt för olaga tvång. Därför är det viktigt att Högsta domstolen klargör om den här handlingen är att bedöma som en sexuell handling och om den i så fall ska rubriceras som våldtäkt eller som sexuellt tvång, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV