Startsida - Nyheter

Brist på dagisplatser i Tyskland

Läget varierar dock mycket mellan olika regioner. Stefan Sell, professor i socialpolitik vid universitetet i Koblenz, kommenterar:

– Det är viktigt att skilja mellan de östra och västra delarna av landet. I östtyskland har vi inte kvantitativa problem, men i västtyskland kommer vi att få stora problem med brist på dagisplatser i de större städerna. Vi kommer att se en situation i augusti där många familjer inte får någon dagisplats för sitt barn under tre år.

Det var 2007 som dåvarande familjeminister Ursula von der Leyen (CDU) fick igenom ett förslag om en massiv barnomsorgsutbyggnad för barn i åldrarna ett till tre år. Reformen innebar en ökning med hela 500 000 platser. 2013 skulle det finnas 750 000 platser på dagis eller hos offentligt finansierade dagmammor, senare höjdes målet till 780 000 - motsvarande drygt en tredjedel av barnen i åldersgruppen.

Det är svårt att beräkna efterfrågan exakt, men enligt statlig statistik saknades 2012 ungefär 200 000 platser jämfört med målsättningen, och att kommunerna lyckas skaka fram så många till i augusti bedöms som omöjligt. I exempelvis delstaterna Nordrhein-Westfalen, Bremen och Hessen är problemen extra stora.

Vem som har huvudansvaret för situationen är enligt Stefan Sell en komplex fråga, på grund av Tysklands ”federala dilemma” mellan olika politiska nivåer.

– Lagen som inkluderar rätten till barnomsorg är statlig, men det är inte staten som är ansvarig för själva utbyggnaden. Så vi har inte fullt ansvar på en nivå i det federala systemet, vilket ger en paralyserande situation.

För de föräldrar som lyckas få en dagisplats är väntan ofta lång. Dessutom råder brist på personal: ytterligare tiotusentals utbildade pedagoger skulle behövas inom den tyska barnomsorgen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV