Nyheter

Ishockeytränare ritade kvinnoförnedrande bild

Ishockeytränaren för hockeylaget Boro/Vetlanda Jossi Salo, uppmanade spelarana att välja sida. På en whiteboardtavla ritade han ett kvinnligt och ett manligt könsorgan.

Under det kvinnliga könsorganet stod det "Vara en kvinna", "Vika ned sig" och "Gnälla". Det manliga beskrevs som att "Vara en man", "Ta ansvar" och "Ha kul", skriver Smålandst-Tidningen som tagit del av genomgången som hade syftet att "peppa spelarna".

Jossi Salo har bett om ursäkt – men menar att det han beskriver som "kvinnliga egenskaper" inte måste uppfattas som enbart negativt.

– Man kan se den här teckningen på olika sätt. Det här är inget resultat av vad vi pratade om, säger han till Smålands-Tidningen.

Klubbens ordförande Willis Josefsson tar avstånd från tränarens genomgång, men påpekar samtidigt för Feministiskt Perspektiv att tränaren har hävdat att bilden är tagen ur sitt sammanhang.


Så sammanhanget spelar roll i det här fallet?

– Nä det gör det verkligen inte, och jag har heller ingen information om det i nuläget. Men detta strider mot våra värderingar, säger han.


Vad har ni för värderingar i klubben?

– Respekt för varandra. Hockeyn har ju varit en killsport, men det är ju i allra högsta grad också en tjejsport. Vi har inga speciella gränser vad gäller kön. Vi har två tjejer som spelar i andra klubbar som är fostrad i vår klubb och vi hoppas att det blir flera. Vi vill kunna få igång tjejhockeyn. Därför känns detta extra jobbigt, säger Willis Josefsson.


Om det bara hade varit killar i er klubb. Hade det känns mindre jobbigt då?

– Nä lika jobbigt. Då talar jag som ordförande i klubben och privatperson. Vi tar avstånd från detta.


Och hur tänker ni ta avstånd från detta - i praktiken?

– Ja… under dagen kommer det bli ett antal sittningar, där frågan kommer att behandlas. Vårat tydliga policydokument ska genomgås. Längre än så kan jag inte gå just nu. Vi kommer att redovisa vad vi kommer fram till.


Tränaren – kommer han att fortsätta vara aktiv trots den handling han utfört?

– Eh... ja, han fortsätter som tränare tills vi säger något annat. Men vi kommer att gå igenom detta med honom. Detta kom till min kännedom i onsdags.


Då hör jag av mig om några dagar och följer upp hur ni gått vidare med detta...

– När det gäller genusfrågan förhållandet mellan man och kvinna – så har du klubbens tydliga inställning till detta. Vi tar avstånd.


Era tydliga policydokument måste ha gått förbi Jossi Salo med tanke på att han väljer att agera på det här sättet och dessutom hävda att det är plockat ur sitt sammanhang. Hur pass levande är genusfrågan i er klubb?

– Det är bara en fråga som Jossi själv kan svara på.


Om jag har förstått dig rätt så borde tränaren, enligt dig ha kunnat agera annorlunda med tanke på hur starkt ni driver genusperspektivet som klubben har?

– Alltså… det som vi säger i vår policy, utifrån den så borde detta inte ha hänt. Jag vistas ju inte så mycket i omklädningsrummen. Under dagen här så har jag förstått att det här är en vanligt jargong i omklädningsrummen. I förlängningen kan ju detta förhoppningsvis leda till något bra för hockeyn. Alltså att det här kommit fram.


Så i och med denna incident kommer ni utifrån dina förhoppningar gå i bräschen för detta?

– Det hoppas jag.


Feministiskt Perspektiv kommer att följa upp detta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV