Startsida - Nyheter

EIGE hotas av nedskärningar

Jämställdhetsinstitutet Eige öppnade så sent som 2010 i Vilnius, Litauen och ska förse EU-kommissionen med underlag i jämställdhetsfrågor. En central del i Eiges verksamhet är att följa upp EU-ländernas arbete med att främja jämställdhet utifrån de åtaganden som Pekingplattformen innebär. Tanken är också att Eige ska fungera som knutpunkt för forskare, politiker och praktiker på jämställdhetsområdet, bland annat genom institutets elektroniska nätverk.

Nu står institutet inför nedskärningar, trots att den ekonomiska krisen slagit oproportionerligt mot kvinnorna i Europa och ökad takt i jämställdhetsarbetet ofta framhålls som avgörande för möjligheterna att bekämpa krisen och åstadkomma en hållbar utveckling. Inga beslut har tagits än men Mikael Gustafsson (V), ordförande i Europaparlamentets utskott för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män, anar vartåt det barkar.

– Hur det blir i slutändan är ännu inte klart, men med tanke på hur EU brukar prioritera – det vill säga mer pengar till utrikespolitik och mindre till mänskliga rättigheter – så kommer det nog med mycket stor sannolikhet bli nedskärningar. Det kommer troligen även bli nedskärningar inom andra jämställdhetsområden, till exempel program för våld mot kvinnor, skriver Mikael Gustafsson i ett mejl till Feministiskt Perspektiv.

Gustafsson berättar också att jämställdhetsutskottet har föreslagit att Eige ska få lika mycket pengar som förut, vilket är det minska ordföranden själv kan tänka sig. Det återstår att se hur stort gehör jämställdhetsutskottets åsikter får från kommissionen och rådet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV