Startsida - Nyheter

Sorgligt att idrotter fortfarande låter sexismen frodas

Förra veckan gick det att läsa om en boxningstävling i Kristianstad där det förekom så kallade "rondflickor". Glädjande nog har Riksidrottsförbundet reagerat efter frågor från media och kommit fram till att saken ska diskuteras.

Men förekomsten är inte unik och inte heller ny. Ett av de tydligaste inslagen av sexism inom idrotten är de just "rondflickorna". I dag förekommer de i en del kampsporter med proffsboxningen i täten.

Fenomenet innebär att det mellan ronderna kommer upp kvinnor/flickor i ringen, mer eller mindre lättklädda, i höga klackar och går ett varv i ringen och visar en stor skylt med siffran för den rond som ska börja. Ibland kan det finnas en liten reklamlogga på skylten.


"Näbbar och klor"

Det är oftast män som tävlar i ringen och är subjekt medan kvinnorna visas upp som objekt när männen ska vila. Männen ska visa musklerna och använda kroppen och kvinnor ska visa upp kroppen för det "manliga" ögat.

Frågan blir ofta hetsig när den ska diskuteras inom dessa idrotter, för "det hör ju sporten till" och så vidare. Intressant med argument som "så har det alltid varit". Tänker vi så skulle inget förändras.

En grupp män försvarar detta med näbbar och klor. Jag har varit på många tävlingar med "rondflickor" genom åren, en del har jag lämnat i vredesmod, en del har jag uthärdat med tårar i ögonen.

För vad brukar hända i lokalen när kvinnorna kommer in i ringen? Jo, en del av publiken oftast män börjar vissla, fälla kommentarer om kropparna, ibland hörs de skrika "visa pattarna, är du ledig i kväll".

Jag har hört hur de jämför kropparna på rondflickorna och på de "kvinnliga" boxarna. Jag har sett hur idrottande kvinnor gradvis blir betraktade som sexobjekt istället för idrottare.


"Skam"

Det blir väldigt motsägelsefullt när en idrott som under många år fått beröm för sitt goda integrationsarbete, en idrott där alla ska få vara med utifrån sina förutsättningar. Men här spårar man ur helt och hållet och ser inte alls eller skiter i vad detta gör för respekt och maktbalans mellan män och kvinnor.

2003 tog Boxningsförbundet ett beslut om att inte tillåta rondflickor på förbundets tävlingar och många föreningar valde att följa detta spår. När vi nu läser i tidningen att ordförande i förbundet inte känner till policyn och att han tidigare som arrangör på många tävlingar varit just den som aktivt förespråkat och haft ansvaret för "rondflickorna".

Det är en skam att idrotten år 2013 väljer att vara så sexistisk och att allt för få reagerar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV