Ett steg mot en jämställd teknikvärld. Så beskriver Hanna Metsis Geek Girl Meetup, en konferens för och av tjejer, flickor och kvinnor som brinner för teknik och som hon är med och arrangerar på Tekniska museet i Stockholm i vår.
Det var Heidi Herman som från början startade Geek Girl Meetup. Hon kände sig ensam på de mansdominerade teknikkonferenserna och ville skapa ett sammanhang och ett nätverk för tjejer, och en plats där det finns kvinnor som förebilder. I dag finns Geek Girl Meetup på tre kontinenter, i städer som Berlin, Hong Kong och Mexiko City.
Intresset har varit stort och eftersom Geek Girl Meetup växer oerhört snabbt håller nätverket på att bli en förening. Sedan starten 2009 har Stockholmsteamet anordnat årliga träffar och i år infaller konferensen 25-26 mars. Enligt Hanna Metsis, en av arrangörerna, siktar de på 250 deltagare i år.
– Kunskapsdelning är en av våra viktigaste grundstenar, säger hon.
Geek Girl Meetup är en okonferens vilket innebär att deltagarna skapar konferensens innehåll tillsammans. Deltagarna får när de anmäler sig skriva vad de vill göra under konferensen för att bidra, som till exempel föreläsa. Metsis menar att nu när de är så många deltagare behöver inte alla vara lika aktiva. Samtidigt är det bra om alla bidrar med något, det kan också handla om sådant som att twittra eller fotografera.
– När konferensen var mindre, när vi bara hade runt sextio deltagare, då fick alla dra ett mycket tyngre lass, säger hon.
Rymden i fokus
Årets tema är Enter Space. Hanna Metsis berättar att de alltid försöker ha väldigt breda teman. Enter space kan bli något väldigt nördigt, men kan också symbolisera en egen företagare som startar upp något, som en ensam astronaut i rymden.
– Så det är inte som att alla måste veta något om rymden eller prata om den, säger hon.
Det är en okonferens, men för att få en slags stabilitet har Geek Girl Meetup själva bokat in några föreläsare på förhand, däribland Cecilia Hertz, vd på Umbilical Design, som har jobbat med rymddesign med både den amerikanska och den europeiska rymdorganisationen – NASA respektive ESA, och Carolina Gomez Lagerlöf från Patentverket som kommer att berätta om patentansökningar som gränsar mellan rymdforskning och science fiction.
Dessutom ska Tilde Mattsson prata om hur science fiction har påverkat människans innovativa utveckling. Det finns saker som har uppfunnits inom science fiction innan de har uppfunnits på riktigt. Exempel på det är självöppnande dörrar, något som en författare hittade på innan tekniken för det faktiskt utvecklats, förklarar Metsis.
Inför årets konferens har 50 kostnadsfria platser reserverats för gymnasieungdomar och förhoppningen är att nå ut till en yngre publik. De flesta som deltagit hittills är mellan 20 och 30 år och studerar teknik på universitetsnivå.
Att evenemanget riktar sig enbart till tjejer väcker uppmärksamhet:
– Det är fråga som vi ofta får, men vårt event är så omtyckt så när vi ska sprida information om det, då är killarna nästan mer entusiastiska eftersom de har hört mycket om det och de tycker att det verkar coolt, men de får inte vara med. Så vi har jättemånga uppmuntrande teknikkillar som säger till alla sina tjejkompisar att vara med, säger Hanna Metsis.
I en perfekt värld så skulle inte Geek Girl Meetup behöva finnas, förklarar hon och framhåller att deras konferens är ett steg på vägen mot jämställdhet.
– Vi behöver det här utrymmet att prata i och vi hjälper de här kvinnorna att flyga uppåt. Det är inte så här det ska vara på sikt, men vi behövs för att lyfta kvinnor inom teknik.