Startsida - Nyheter

#skongress: Dags att fokusera på familjepolitiken

Under rubriken ”Så återerövras jämlikheten” samtalade flera representanter för Socialdemokratin på Trappan vid Järntorget i Göteborg: Lars Engqvist, Lena Sommestad, Marika Lindgren Åsbrink, Helén Pettersson, Anna Johansson, Anders Nilsson och Örjan Nyström.

Det blev en debatt som andades uppgivenhet och självkritik och orden ”återerövra tilltron till politiken” återkom gång på gång. Och så var det skolan. Vikten av den goda förskolan och uppgivenheten över att ha förlorat den offentligt finansierade skolan till vinstdrivande friskolor. Anna Johansson, ordförande Socialdemokraterna i Göteborg, tyckte att samtalets rubrik var felformulerad.

– Vi kan egentligen inte tala om att återerövra jämlikhet för vi har aldrig haft den. Däremot får vi säga att vi måste erövra jämlikheten. I synnerhet om vi väger in begreppet jämställdhet, alltså jämlikhet mellan kvinnor och män. I den betydelsen kan vi inte säga att vi någonsin har varit jämlika utan vi kan säga att vi har varit det land i världen som historiskt sett varit minst ojämlikt, sade Anna Johansson.


Kräver mod

Piggast var Lena Sommestad, ordförande i S-kvinnor, som efterlyste fler satsningar för jämställdheten. Hon talade om hur Sverige på 60-70- och 80-talen hade haft stora utredningar om familjepolitiken, men att det sedan 1990-talet hade blivit alldeles tyst i Sverige.

– I över 20-års tid har vi inte haft någon familjepolitik. Vi har bara talat om att jämlikheten skapas på arbetsmarknaden. I själva verket är familjepolitiken avgörande. Men att tala om reproduktion är känsliga frågor. Frågan är om vi vågar gå in i frågorna kring reproduktionen och familjepolitiken. Svaret är ja, men det kräver mod, sade Sommestad.

Hon menar att intresset för familjepolitiken däremot har väckts i andra delar av Europa.

– I till exempel Tyskland uppmärksammar man att kvinnor föder få barn och att det är viktigt att man säkerställer barnomsorgen. Men här talar man inte längre om det, sade Sommestad under en pratstund efter avslutad paneldebatt.


Kan man tala om en backlash?

– Ja absolut, man kan tala om en backlash för jämställdheten.


Vad föreslår ni för åtgärder?

– Det är framförallt två saker. Vi vill lagstifta om rätten till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det är viktigt för att kvinnor ska kunna förvärvsarbeta på ett naturligt och självklart sätt. För det andra måste vi driva frågan om föräldraförsäkringen. Vi inom S-kvinnorna vill tilldela ytterligare tre månader till varje förälder, vi vill förstärka pappornas del i föräldraskapet. Partiet tycker att de här frågorna är viktiga i princip men partiet sätter tyvärr inte ner foten i den här frågan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV