Startsida - Nyheter

Stort behov av skyddat boende för kvinnor och barn

Minst 100 000 kvinnor och barn tvingas söka skydd från mäns våld varje dag. När 121 aktörer inom den globala kvinnojoursrörelsen gjorde nedslag i 44 länder under ett dygn fanns 106 108 fanns kvinnor och barn i skyddat boende. När undersökningen gjordes bodde 89 kvinnor och 44 barn på en kvinnojours boende i Sverige.

Eftersom rapporten inte omfattar alla länder, mörkertalet är stort och statistik inte alltid förs står det klart att antalet kvinnor och barn som bor på skyddat boende varje dag överstiger 100 000. Rapporten visar också att tillgången till skyddade boenden varierar och i en del länder finns inga alls. Ofta tvingas skyddade boenden neka kvinnor och barn plats på grund av resursbrist. 77 procent av dem uppgav att de saknar statligt stöd, 68 procent saknar finansiell stabilitet, lika många har svårt att behålla personal på grund av låga ersättningar, 50 procent har svårt att hitta utbildad personal och 25 procent är beroende av volontärarbete. 61 procent av de skyddade boendena saknar säkerhetsanordningar.

– Varje land har sina egna utmaningar i att förebygga och stoppa våldet mot kvinnor, men rapporten synliggör att mäns våld är ett globalt problem och att de ideella jourerna fortfarande drar ett allt för stort lass trots att det är staten eller kommunen som bär ansvaret, säger Carina Ohlsson ordförande Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) i ett pressmeddelande om rapporten.

Där framgår att kvinnor och barn som har undflytt våld genom att bo i skyddat boende ofta har svårt att övergå till ett tryggt liv. En orsak är att det saknas alternativt boende på grund av höga marknadshyror och få hyresrätter. Det här problemet rapporteras från Sverige, Kanada, Australien, USA och Österrike, enligt rapporten Global Data Count 2012.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV