Startsida - Nyheter

Olagligt att tvingas bära namnskylt med bystmått

Under onsdagen meddelande Arbetsdomstolen att de funnit den kvinnliga arbetstagare som arbetat i en underklädesaffär i Sundsvall och beordrats att bära en namnskylt med sin egen BH-storlek har utsatts för trakasserier kopplade till kön.

Den anställde företräddes av sin fackförening Handelsanställdas förbund som mötte arbetsgivaren Change of Scandinavia Sweden AB vars butik i Sundsvall är den största i en underklädeskedja.

Namnskylten med bystmått fanns reglerad i butikens skriftliga föreskrifter och sades signalera ett stort urval samt butikens angelägenhet om rätt storlek.

Tvisten har bland annat handlat om huruvida namnskylten var frivillig eller inte. Den kärande uppgav att det inte presenterats på det sättet. Tvärtom fastslogs reglementet i en kontrollmetod kallad Mystery Shopper.

Metoden innebar att butiken fick besök av anonyma kontrollanter som agerade kunder i syfte att bedöma hur säljarna arbetade. I de styrkort som används vid bedömningen anges att det ska göras en bedömning om säljaren vid kontrollen bar måttband och namnbricka och vårdad stil i enlighet med vår klädkoden.

Arbetsdomstolen slår i domen fast att Change of Scandinavia Sweden AB genom sitt agerande utsatt arbetstagaren för trakasserier på grund av kön alternativt sexuella trakasserier och att företaget förpliktas att betala 50 000 kronor till den anställda i diskrimineringsersättning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV